Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Regeringskrisen i Italien ser ut att gå mot en lösning

Från 2019
Luigi Di Maio kom nöjd ut från ett möte med Femstjärnerörelsen i Rom 31.8.2019
Bildtext Luigi Di Maio kom nöjd ut från ett möte med Femstjärnerörelsen i Rom 31.8.2019
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det ser ut som om regeringskrisen i Italien går mot en lösning. Det populistiska partiet Femstjärnerörelsen (M5S) ger grönt ljus för en regering tillsammans med mitten-vänsterpartiet PD.

Femstjärnerörelsens partimedlemmar gav sin åsikt i en enkät på internet. I medlemsomröstningen röstade 79,3 procent av medlemmarna ja till att bilda regering med PD under ledning av Giuseppe Conte, uppger partiledaren Luigi Di Maio.

Landets nuvarande premiärminister, den partilösa Giuseppe Conte, skulle alltså fortsätta att leda regeringen.

Bakslag för Salvini och Lega

Regeringskrisen fick sin början då det högernationalistiska partiet Legas populära ledare Matteo Salvini drog sitt parti ur regeringssamarbetet med Femstjärnerörelsen den 8 augusti.

Salvini - som hade stark medvind i enkäterna - krävde nyval, och räknade med att nyval skulle föra honom till premiärministerposten.

Att Femstjärnerörelsen och PD nu är redo att samarbeta för att undvika nyval är ett bakslag för den tidigare inrikesministern Matteo Salvini och hans hårda migrationspolitik.

Italien kämpar med en väldig statsskuld och behöver en fungerande regering för att få bukt med ekonomin. Den nya regeringen kommer att tvingas fatta svåra ekonomiska beslut.

Källa: AFP

Diskussion om artikeln