Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polisen nytt hatobjekt i Hongkong – poliser fungerar också som måltavlor

Från 2019
Poliser i kravallutrustning på Hongkongs gator.
Bildtext Kravallpoliser marscherar i riktning mot en demonstration. För bara fem år sedan fanns det ingen kravallpolis i Hongkong, för förr var alla demonstrationer fredliga.

I Hongkong anses folkets inställning till polisen ha blivit farligt negativ. Poliserna beskylls bland annat för brutalitet och för att de samarbetar med maffian. Samtidigt utsätts både poliser och deras familjer för dödshot och andra obehag.

Tiotusentals, mestadels unga, människor deltog i en av de få demonstrationerna som under den senaste veckan har fått grönt ljus av polisen.

Demonstrationen ordnades utanför Hongkongs parlament, men ändå lyste polisen helt med sin frånvaro.

Det förmodas bero på att relationerna mellan polisen och en stor del av Hongkongborna har blivit så inflammerade att det omedelbart skulle uppstå problem om poliser var på plats.

Känslorna svallar, och många har helt enkelt börjat hata poliser.

En Honkongbo sätter upp planscher.
Bildtext John Ng fäster en affisch som fördömer polisen på en så kallad demokrativägg vid Hongkongs äldsta universitet.
Bild: Yle/Björn Ådahl
Affischer på en vägg.
Bildtext På demokrativäggen finns det också budskap som stöder polisen. Att slåss mot polisen är inte att kämpa för Hongkong, står det på en affisch.
Bild: Yle/Björn Ådahl

- Också sjukvårdare, journalister och andra utomstående har skadats när polisen har attackerat demonstranterna. Polisens hårdhänta taktik är förkastlig, säger studeranden John Ng.

Svårsmält förklaring, maffian på tapeten

Majoriteten av Hongkongborna är av samma åsikt som Ng.

De accepterar inte polisens förklaring om att konstaplarna har varit tvungna att använda tårgas, pepparsprej och vattenkanoner för att försvara sig mot aggressiva demonstranter.

Vattenkanoner skjuts över demonstranter.
Bildtext Vattenkanoner har för första gången varit i bruk i Hongkong. Många Hongkongbor tycker att det är chockerande.
Bild: Yle/Björn Ådahl

Hongkongborna har till och med börjat jämföra polisen med medlemmar av den kinesiska maffian, de så kallade triaderna.

Tiotusentals Hongkongbor hör till de här ökända ligorna.

- Polisen går bara förbi triaderna utan att häkta dem. Samarbetet mellan triaderna och polisen gör oss mycket arga, säger Ng.

Hårresande våld, polisen förnekar

Uppenbara medlemmar av maffian har två gånger brutalt attackerat demonstranter utan att polisen ingrep.

Efter en av attackerna rapporterade ögonvittnen att de såg poliser skaka hand med gärningsmännen, men det har inte bekräftats.

De två sammanstötningarna har upprört Hongkongborna i ännu högre grad än polisens hårda tag. Triaderna är föraktade och ligornas medlemmar anses allmänt vara avskum.

Polisen förnekar naturligtvis att den samarbetar med maffian. Polisen har också förklarat att konstaplarna helt enkelt inte hann fram i tid för att kunna hjälpa dem som blev angripna av triaderna.

Skrämmande uppmaningar, feg attack

Poliserna löper också själva risk för att bli attackerade. På de sociala medierna uppmanas folk att döda poliser, och man får till och med råd om hur man ska gå till väga för att undvika att åka dit.

Graffiti på en vägg i Hongkong.
Bildtext Graffitin anklagar poliserna för att vara mördare. Ingen har ännu dött i upploppen som nu har pågått i tre månader.
Bild: Yle/Björn Ådahl

En konstapel har redan knivhuggits så illa att han var nära att mista livet. Dådet skedde när han var på väg hem från jobbet.

Tre män anföll konstapeln när han väntade på bussen. De flydde sedan från platsen och har inte blivit häktade.

Utsatta familjer, mobbade barn

Också polisernas familjer utsätts för trakasserier. Hotfull graffiti har målats på deras ytterdörrar, och polishustrur har skymfats på gatorna.

I skolorna har polisernas barn blivit hånade av andra elever. Det befaras att polisbarnen utsätts för allt värre mobbning i fortsättningen.

Den här utvecklingen anses vara tragisk. För bara några år sedan hade poliskåren ett ovanligt gott rykte, och många ungdomar drömde om att bli poliser.

Björn Ådahl, Hongkong

Diskussion om artikeln