Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Orkanen Dorian har krävt minst sju dödsoffer på Bahamas, statsminister Antti Rinnes regering får neutralt betyg i HS gallup, över en miljon finländare får sin skatteåterbäring i dag

Från 2019
Uppdaterad 04.09.2019 07:06.
Antti Rinne vid kommunmötet i Nyland i augusti 2019.
Bildtext Hälften av finländarna tyckte varken att regeringen har lyckats eller misslyckats enligt Helsingin Sanomats mätning.
Bild: Lehtikuva

Vi uppdaterar dig med nattens och morgonens nyheter.

Inrikes

Enligt en mätning som Helsingin Sanomat har låtit göra får statsminister Antti Rinnes regering ett ganska neutralt betyg. Omkring en fjärdedel tycker att regeringen har misslyckats hittills medan aningen färre tycker att den har lyckats. Hälften av finländarna tyckte varken att regeringen har lyckats eller misslyckats.

Röda korsets avtal med finska staten om förstahjälpsutbildningar är orättvist, anser privata bolag, som efterlyser rättvis konkurrens på marknaden. FRK vill ha koll på kvaliteten inom första hjälpen och har grundat bolag för att sälja sina kurser till företag. På Socialministeriet ser man nu över FRK:s avtal.

Över en miljon finländare får idag skatteåterbäring. Sammanlagt betalas det ut 1,3 miljarder euro i återbäringar.

Riksdagen samlas i dag igen efter sommarpausen. Höstsessionens första plenum börjar klockan 14 och direktsänds som vanligt på riksdagens webbplats.

Utrikes

Monsterorkanen Dorian som är den värsta stormen som någonsin har drabbat Bahamas, har krävt minst sju dödsoffer. Antalet befaras ännu stiga kraftigt när man får en klarare bild av läget. Flygfoton från de två värst drabbade öarna i nordvästra Bahamas tyder på enorm förstörelse och en del samhällen har totalförstörts.

Det ser ut som om regeringskrisen i Italien går mot en lösning. Det populistiska partiet Femstjärnerörelsen (M5S) ger grönt ljus för en regering tillsammans med mitten-vänsterpartiet PD.

Väder:

I landets södra och mellersta delar är det mest molnigt och regnskurar förekommer. Dagens högsta temperatur är 15...20 grader.

I norra Finland är det växlande molnighet och lokala regnskurar förekommer. Dagens högsta temperatur är 12...17 grader.

Diskussion om artikeln