Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kvinnojouren i Jakobstad inte bara för kvinnor längre: "Vi strävar efter att hjälpa hela familjen"

Från 2019
Sara Mikander är verksamhetsledare på Frida.
Bildtext Sara Mikander är verksamhetsledare på Frida.
Bild: Yle/Mikaela Löv

Kvinnojouren i Jakobstad heter numera Frida och finns på ny adress, men behovet av stöd och hjälp har inte försvunnit. Våldet drabbar inte någon speciell typ, det har ingen betydelse om du är arbetslös eller har ett toppjobb, säger verksamhetsledare Sara Mikander.

Det känns mera som att komma hem till en god vän än att besöka en kvinnojour. Golven knarrar och det finns både vedspis och kakelugnar i Kvinnojourens nya utrymmen på Rådhusgatan i Jakobstad.

Det är hemlikt och mysigt – i köket puttrar kaffebryggaren och i vardagsrummet finns det leksaker och böcker för barnen.

– Vi är jättenöjda. Vi hade tre önskemål, lokalen skulle vara centralt belägen, det skulle vara hemtrevligt och det måste finnas två utgångar av säkerhetsskäl, säger verksamhetsledare Sara Mikander.

Ännu har inte den extra utgången behövts, men det är en säkerhetsfråga. På Frida jobbar man med våldsamma relationer och därför är det viktigt att det finns två vägar ut.

Liten pojke sitter ensam med armarna om knäna.

"Vi hade vuxit ur vårt namn"

Nu startar höstens grupper för kvinnor, bland annat grupper för kvinnor som utsatts för våld, unga kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp och en grupp för förlusthantering. Grupperna inleds denna vecka och nästa.

Namnbytet beror i sin tur på att kvinnojouren inte längre har någon jour dygnet runt. Och föreningen jobbar inte heller enbart med kvinnor, säger Mikander.

– Vi hade helt enkelt vuxit ur vårt namn. Men ni kommer att använda båda namnen under en övergångsperiod, säger Mikander.

Vi strävar efter att hjälpa hela familjen – kvinnor, män och barnen som också utsätts om relationen mellan föräldrarna är våldsam. Men vi är en lite förening och kan tyvärr inte göra allt

Till Frida kommer kvinnor som befinner sig i våldsamma relationer – det kan handla om fysiskt, sexuellt eller psykiskt våld.

Hit kommer också föräldrar för att träffa sina barn under övervakade träffar. Då kan det vara fråga om både män och kvinnor.

– Vi strävar efter att hjälpa hela familjen – kvinnor, män och barnen som också utsätts om relationen mellan föräldrarna är våldsam. Men vi är en lite förening och kan tyvärr inte göra allt, säger Mikander.

På önskelistan finns alltså grupper för män, men i dag är Mikander den enda anställda på Frida och ekonomin är trängd.

Sara Mikander säger att hon städar vessor, håller koll på byråkratin och fungerar som samtalspartner.

Vem som helst kan drabbas

Vem är det då som kommer till Frida? Mikander säger att våldsamma relationer kan drabba i princip vem som helst. Våldet frågar inte efter pengar eller status.

– Vi har klienter som är utan jobb och klienter som har toppjobb, man kan inte säga att det är någon speciell sorts kvinna som drabbas, säger Mikander.

Våldet blir småningom vardag och man tänker att det är så här ett förhållande är

Det är klart att få skulle inleda en relation med en våldsam person. Våldet smyger sig sakta på i en relation och normaliseras med tiden.

Men om man har dåliga modeller hemifrån kan en våldsam relation vara just det man är van vid, man tror att det är så som relationer fungerar, säger Mikander.

– Våldet blir småningom vardag och man tänker att det är så här ett förhållande är. Man tror att man är värdelös och den våldsamma partnern säger att ingen annan vill ha dig. Till slut finns det ingen annanstans att gå, säger Mikander.

Mikander säger att våldet blandas ihop med kärlek. Det är inte heller så enkelt att bara vända blad och lämna relationen bakom sig. Att ta sig ur ett våldsamt förhållande är en lång process som man måste ta sig igenom.

– Det enda utvägen är att sätta ord på det som hänt. Att våga börja prata om vad man utsatts för. Stödgrupperna är viktiga, man ser att andra upplevt det samma och att man faktiskt kan bli så där glad igen, säger Mikander.

en kvinna visar stop med sin hand, handen i förgrunden, kroppen i bakgrunden
Bild: AOP

Spring undan narcissister

Vad ligger då bakom våldet? Mental ohälsa och personliga problem eller problem i personens egen uppväxt kan få en människa att bete sig våldsamt, säger Mikander.

På Frida vill man inte heller visa med hela handen på skilsmässa. Det är klientens eget val.

Man kan slå knut på sig och sluta vara sig själv. Men det löser inget, och man kan inte leva på det viset. Många har försökt göra det, i tjugo år eller längre

Det kan gå att lösa de här situationerna och reparera relationen om alla parter är villiga att jobba med sig själva och förändra sitt beteende säger Mikander.

– Men om det handlar om narcissistiska personlighetsstörningar, då springer man, säger Mikander.

Men det är svårt att veta när man ska gå säger Mikander. Och det är inte heller så lätt att förändra sitt beteende. Det vet alla som ens provat godisstrejka, säger Mikander.

I de här fallen är det stora förändringar som ska till stånd.

– Det krävs att man inser att så här vill jag inte leva. Det är ändå viktigt att minnas att man enbart kan förändra sig själv, säger Mikander.

Kan kvinnorna ändra på sig för att förändra situationen?

– Man kan slå knut på sig och sluta vara sig själv. Men det löser inget, och man kan inte leva på det viset. Många har försökt göra det, i tjugo år eller längre, säger Mikander.

Hejar på

Till Frida kommer kvinnor i alla åldrar. Det kan vara fråga om en våldsam händelse, som en våldtäkt eller våld som pågått i tiotals år.

Trots att det handlar om allvarliga och svåra saker skrattar man ofta tillsammans, säger Sara Mikander. Och det är möjligt att läka och gå vidare med sitt liv.

Vad kan Frida göra för att stöda en kvinna som vill lämna eller förändra sin relation?

– Då lyssnar vi och stöder. Och så hejar vi på, säger Sara Mikander.

Diskussion om artikeln