Anders först i världen att rekryteras av en robot med artificiell intelligens: "I slutändan måste de mänskliga delarna ändå finnas med"
Anders Örnhed från Järfälla i Sverige är den första i världen som rekryterats av en fördomsfri intervjurobot med artificiell intelligens.
Det är i kommunen Upplands-Bro som man varit först i världen med att använda den sociala AI-roboten Tengai vid anställningsintervjuer. Örnhed rekryterades till tjänsten som digital samordnare.
Anders Örnhed berättar att han på förhand visste att han skulle intervjuas av en robot och tyckte att det passade bra med tanke på tjänsten han sökte.
Roboten Tengai har ett ansikte som påminner om en människas, är tränad av människor och har även ett människoliknande beteende och språk.
Trots det menar Örnhed att intervjun med roboten Tengai saknade vissa mänskliga element.
Örnhed berättar att intervjuroboten ger respons genom att den hummar, säger ja, lutar på huvudet och blinkar med ögonen.
– Det var väldigt annorlunda. Även om en robot försöker härma mänskligt beteende så är det inte mänskligt. Man kan inte tolka signalerna.
Behöver inte tänka på socialt samspel
Örnhed berättar att han inte behövde lägga energi på att vara trevlig eller hitta på något att säga när det uppstod tystnader.
– Roboten ställer sina frågor och väntar på svaren varefter den ger respons utifrån vad man svarat.
Örnhed berättar att frågorna som roboten ställer är väldigt avgränsade och bygger på de kompetenser som jobbet kräver.
För vissa personer och i vissa branscher kan det vara till fördel att man skippar det sociala samspelet och istället fokuserar på kompetenserna vid anställningsintervjun.
– De sade även vid Upplands-Bro kommun att de inte ska rekrytera för fikastunden utan för arbetsuppgiften.
Örnhed medger att han kanske är partisk i frågan om robotintervjuer är framtiden eftersom han i det här fallet fick en anställning.
– Jag tror vissa delar av en anställningsprocess lämpar sig bättre för en robot än en människa, men i slutändan måste de mänskliga delarna ändå finnas med.
Fördomsfri rekrytering
Vid Upplands-Bro kommun har man länge jobbat med fördomsfri rekrytering som förhållningssätt.
Nu har man tagit hjälp av intervjuroboten Tengai som endast baserat på kompetenser ska avgöra vem som är lämplig för ett jobb.
Projektet med AI-roboten Tengai startade i maj och var, enligt biträdande personalchef Havva Ilhan, en naturlig process för utvecklingen av fördomsfri rekrytering.
– När det gäller en intervjusituationer finns det ingen annan aktör på marknaden som har kunnat säkerställa fördomsfrihet.
Varför robot och inte människa?
Det handlar om att veta att människan har begränsningar och att säkerställa en process där man inte tillåts bedöma kandidater utgående från ens egna fördomar.
– Alla människor har fördomar. Jag vet att jag har fördomar. Skulle jag säga något annat skulle jag ljuga.
Med intervjuroboten kan man säkerställa att någon anställs på basen av sina kompetenser och inte något annat.
Eftersom roboten inte klarar hela rekryteringsprocessen själv har det funnits specialister inom rekrytering i bakgrunden.
Positiv respons
De flesta kandidater som intervjuats av roboten har, enligt Ilhan, varit positivt inställda. Det finns ändå de som ansåg att de skulle ha presterat bättre i en intervju med en människa.
– Man måste ta i beaktande att det är en robot som man träffar. Det är en ny situation som man inte är van vid och det kan kännas jobbigt.
Ilhan berättar att hon är öppen för att i fortsättningen använda intervjuroboten med artificiell intelligens, men att det måste bestämmas med Upplands-Bro kommuns ledning.