Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hongkongs ledare väntas helt skrota det omstridda lagförslaget om utlämning

Från 2019
Hongkongs regeringschef Carrie Lam höll en presskonferens på tisdagen där hon avvisade rapporter om att hon egentligen vill avgå från sin post.
Bildtext Hongkongs regeringschef Carrie Lam höll en presskonferens på tisdagen där hon avvisade rapporter om att hon planerat avgå från sin post.
Bild: AFP / Lehtikuva

Hongkongs ledare Carrie Lam väntas på onsdagen meddela att lagförslaget om utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina kommer att dras tillbaka formellt. Det var det lagförslag som startade sommarens stora protester.

Hongkongbörsen gjorde glädjeskutt så fort South China Morning Postoch andra medier började kabla ut nyheten om att Hongkongs regeringschef Carrie Lam senare på onsdag eftermiddag kommer att dra tillbaka det omstridda lagförslaget.

Hang Seng, Hongkongs viktigaste aktieindex, lyfte genast med över tre procent.

Lagförslaget som utlöste protesterna i juni handlade om att personer - också utlänningar - som misstänks för brott i Fastlandskina kunde utlämnas dit.

Redan efter de första massprotesterna i juni lades lagförslaget på is och Lam lovade att det i praktiken är "dött", men demonstranterna litade inte på henne. De har hela sommaren krävt att lagförslaget ska skrotas helt.

Protesterna har fortsatt och blivit våldsammare. Demonstranternas krav har blivit fler. De kräver bland annat Lams avgång och att poliser ska ställas till svars för det våld som en del demonstranter utsatts för.

På måndagen protesterade studenter utanför det kinesiska universitetet6 i Hongkong.
Bildtext På måndagen protesterade studenter utanför det kinesiska universitetet i Hongkong.
Bild: AFP / Lehtikuva

Dessutom har protesterna omvandlats till en bredare proteströrelse mot det allt hårdade kinesiska styret i den forna brittiska kolonin.

Om Lam nu återtar det kontroversiella utlämningsförslaget helt, så är det ändå inte säkert att det medför ett slut på protesterna.

Källor: Reuters, Yle

Poliser i kravallutrustning på Hongkongs gator.

Polisen nytt hatobjekt i Hongkong – poliser fungerar också som måltavlor

Relationen mellan Hongkongborna och polisen inflammerad.

Diskussion om artikeln