Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Chyde reserverar ytterligare en tomt på Drottningberg i Hangö

Från 2019
Drottningberg i Hangö, ett stort berg i Östra hamnen.
Bildtext Också den nyaste Chyde-tomten på Drottningberg ligger nära Granitborgen som skymtar längst till höger på bilden.
Bild: Yle/Marica Hildén

Planerna för Drottningberg i Hangö ser ut att ta ett steg framåt igen. Hangöföretaget Chyde Invest vill ha ytterligare en tomt i området.

Företaget med kända Hangöbyggaren Jan-Erik Chydenius i spetsen köpte tidigare i år två tomter nära Granitborgen i Hangö med avsikt att bygga flera lyxiga flervåningshus på dem.

Nu vill Chydenius också arrendera en av granntomterna av Hangö stad för att bygga bostäder också där. På tomten får man enligt detaljplanen bygga hus i två våningar. Byggrätten är 1 900 våningskvadratmeter.

Den nya tomten ligger bakom Granitborgen bredvid den ena av tomterna som Chydenius tidigare köpte av det statliga fastighetsbolaget Senatsfastigheter.

Staden vill se planerna inom ett halvt år

Stadsstyrelsen beslutade i måndags reservera tomten för Chydenius företag. Chydenius håller på bilda ett nytt bolag, Hangon Läntinen Laituri, som enligt stadens beslut nu har ett halvt år på sig att presentera byggnadsplanerna för tomten.

På de tidigare köpta tomterna uppgav Chydenius att han vill bygga åtta hus och allt som allt ett sjuttiotal bostäder. Byggrätten uppgick till över 5 000 våningskvadratmeter. Husen får vara två eller tre våningar höga.

Staden har sedan tidigare avtal med Regatta Resorts-företagen om byggande av de flesta tomterna på Drottningberg. De planerna har på grund av olika orsaker skjutits fram flera gånger.

Diskussion om artikeln