Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Diskrimineringsombudsmannen: Burkini bör tillåtas i simhallen

Från 2019
Uppdaterad 04.09.2019 14:20.
Muslimsk kvinna i burkini. Utebad i Erfurt 21.7.2019.
Bildtext Muslimsk kvinna i burkini. Utebad i Erfurt 21.7.2019.
Bild: imago images / Karina Hessland/ All Over Press

Diskrimineringsombudsmannen (DO) rekommenderar att alla simhallar tillåter användning av burkini, det vill säga det simplagg som muslimska kvinnor bär.

DO Kirsi Pimiä har fått kännedom om fall där muslimska kvinnor som använder burkini inte fått tillträde till simhallar - trots att Finlands Simundervisnings- och Livräddningsförbund, Simförbundet i Finland och Uimahalli- ja kylpylätekninen yhdistys redan år 2017 rekommenderade att burkini ska tillåtas som baddräkt.

Pimiä anser också att simhallarna bör ordna med privata tvättutrymmen för att främja alla människors och människogruppers jämlikhet.

Diskriminering av både kön och religion

DO Kirsi Pimiä

DO påpekar att förbud mot burkini kan handla om diskriminering av både kön och religion.

- Ur diskrimineringslagens synpunkt är det problematiskt att man inte i alla simhallar tillåter simning i burkini. En del muslimska kvinnor använder burkini som baddräkt, och ett förbud kan innebära diskriminering på grund av religion och kön, konstaterar diskrimineringsombudsman Kirsi Pimiä.

"Privata utrymmen behövs också"

Kommunala motionsanläggningar och de som anordnar simundervisning i samband med den grundläggande utbildningen måste också ta i beaktande att myndigheter och utbildningsanordnare har en plikt att främja likabehandling.

Diskrimineringsombudsmannen rekommenderar också olika privata tvättrum i simhallarna för att främja alla människors och människogruppers likabehandling.

Privata duschrum skulle inte endast tjäna människor från olika kulturella eller religiösa bakgrunder, utan skulle också främja en mer omfattande jämlikhet mellan olika människor och människogrupper, till exempel personer som har någon funktionsnedsättning eller sjukdom, eller personer som tillhör könsminoriteter.

Vissa burkinimodeller anses kunna vara farliga

Burkiniförbuden har motiverats bland annat med säkerhetsaspekter.

Om burkinin är fladdrig kan den fastna och leda till farliga situationer.

Därför måste simhallarna begränsa de burkinimodeller som kan godkännas.