Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mentalhälsopoolen: Psykoterapiutbildningen bör vara gratis i jämställdhetens namn

Från 2019
Terapisession
Bildtext Det är dyrt att utbilda sig till psykoterapeut.
Bild: Tommaso Altamura / AOP

Det behövs likabehandling vid utbildning av psykoterapeuter, säger Mentalhälsopoolen i ett upprop. I dag måste en studerande betala mellan 20 000 och 50 000 euro för att kunna utbilda sig till psykoterapeut.

De olika psykosociala vårdformerna och utbudet på psykoterapeuter motsvarar inte efterfrågan. År 2015 gav Folkpensionsanstalten 15 000 personer rehabiliteringsstöd för psykoterapi och år 2017 hade antalet stigit till 36 000.

Antalet psykoterapeuter har inte ökat i takt med det tilltagande behovet av psykoterapi.

En av orsakerna till bristerna är att det är dyrt att utbilda sig till psykoterapeut, och att många som är intresserade av yrket inte har råd att vidareutbilda sig till psykoterapeut.

För en studerande kostar utbildningen mellan 20 000 och 50 000 euro beroende på inriktning.

"Gratis utbildning skulle betala sig tillbaka"

Psykoterapi har konstaterats vara en vårdmetod som kan få en person att återhämta sig och att återfå sin arbetsförmåga. Därför skulle gratis - med offentliga medel betald - utbildning av psykoterapeuter vid universitet vara lönsamt, säger Mentalhälsopoolen i ett ställningstagande.

Gratis utbildning skulle också innebära likabehandling för personer som söker till utbildningen, påpekar Mentalhälsopoolen.

I dag är utbildningen till psykoterapeut den enda utbildning inom hälsovården där den studerande måste betala utbildningen helt och hållet själv.

Det är yrkesskicklighet - inte förmögenhet - som ska utgöra grunden för antagandet av en studerande

Mentalhälsopoolen påpekar att den centrala vårdformen för den här typens patienter inte ska vara beroende av att en enskild studerande använder tiotusentals euro på sin utbildning. Det är yrkesskicklighet - inte förmögenhet - som ska utgöra grunden för antagandet av en studerande.

Också andra i branschen skulle behöva kompletterande utbildning

Enligt Mentalhälsopoolen vore det dessutom viktigt att det vid sidan av psykoterapeututbildning skulle finnas övrig hälsovårdspersonal som får kompletterande utbildning i psykosociala och psykoterapeutiska metoder inom vård och rehabilitering.

Mentalhälsopoolen

Diskussion om artikeln