Många timmar på mobilen påverkar både sömn och fysisk aktivitet – främst flickor utsatta enligt ny studie
Sociala medier är en stor del av mångas vardag. Men för mycket tid på sociala medier kan vara skadligt för ungas psykiska hälsa. Det gäller främst för flickor, visar en ny brittisk studie.
En brittisk studie visar att ungdomar i åldern 13-16 år mår sämre av att tillbringa mycket tid på sociala medier. Och det gäller främst flickor. Orsaken är nätmobbning, sämre sömn och att den fysiska aktiviteten minskar.
Daniel Perret, 14, Jemina Sandell, 15 och Ellen Saarinen, 14 är alla flitiga användare av sociala medier. Perret loggar in på sociala medier åtminstone tio gånger per dag.
Saarinen säger att hon automatiskt tar fram telefonen när hon inte har något att göra. Vissa dagar kan hon använda sin telefon och tillbringa tid på sociala medier i åtta timmar.
- Det blir jättemånga timmar varje dag och jag märker inte ens det, säger Sandell.
Alla tre använder främst Snapchat och Instagram.
Flickor mår sämre än pojkar
Enligt den brittiska studien är det främst flickor som påverkas negativt av sociala medier.
- Flickor tenderar i högre grad att fastna i sociala medier medan pojkar tenderar att fastna i spelandet, säger Anna Henning som är universitetslektor i socialpsykologi vid Social- och kommunalhögskolan vid Helsingfors Universitet.
Hon säger att sociala medier ofta handlar om att ta fina bilder och selfier och ge ett gott intryck av sig själv.
- Då tänker jag att kroppshets och skönhetsideal drabbar flickor i högre grad än pojkar.
Jag tror att det största hotet med sociala medier är att man börjar jämföra sig med andra
Jemina Sandell
Jemina Sandell säger att om man följer många träningskonton och modeller så är det lätt att börja jämföra sig själv med dem och önska att man själv hade deras liv.
- Jag tror att det största hotet med sociala medier är att man börjar jämföra sig med andra, säger Sandell.
Hon tillägger att det är viktigt att ta eget ansvar och följa sådana konton som får dig att må bra. Ellen Saarinen håller med om att det är viktigt att ta eget ansvar och att inte heller förvänta sig för mycket av sociala medier.
- Om du förväntar dig att direkt få många gillningar och kommentarer på dina inlägg så då kommer du vara ledsen om det inte lyckas, säger Saarinen.
Universitetslektor Henning säger att en annan faktor som också kan bidra till psykisk ohälsa är tanken på att hela tiden måste vara uppkopplad.
- Inom forskning talar man ofta om FOMO; fear of missing out, det vill säga en rädsla för att missa något om man inte är där.
- Då kanske det känns som om man hela tiden måste vara uppdaterad för att inte hamna utanför, säger Henning.
Saarinen påpekar att det ändå finns många bra saker med sociala medier.
- Man kan prata med någon som är på andra sidan jorden och man kan lära sig massa nya saker på sociala medier.
- Jag har till exempel blivit mycket mer medveten om klimatförändringen, säger Saarinen.
Sämre sömn och mindre aktivitet
Trots att den brittiska studien visar att det främst är flickor som påverkas negativt av sociala medier gäller det också för pojkar.
Daniel Perret säger att han sover för lite på grund av sociala medier.
- När jag ska sova har jag telefonen bredvid sängen och varje gång jag får ett meddelande plingar den till. Då vill jag läsa det så att jag kan sova bättre.
Men det är inte bara sociala medier som håller honom vaken. Ibland har han svårt att slita sig från din telefon om han är mitt i ett spel.
Perret säger att han borde sätta telefonen på tyst och lägga den längre bort från sängen för att kunna sova bättre.
Han har ändå en inställning på telefonen så att den stänger av sig efter en viss tid på kvällen så att han inte kan använda den hela natten. Det tycker han är bra.
Det är där man har all kontakt med dina vänner. Det är där nästan hela ens sociala liv finns
Ellen Saarinen
Sandell brukar ibland läsa böcker på kvällen istället för att kolla på telefonen.
- Jag är jättenöjd över mig själv för att jag läser. Det har jag inte gjort på många år.
Det gör Saarinen också.
- Jag är inte vaken lika sent som tidigare. Jag läser istället och det är mycket bättre för ljuset från telefonen gör så att man hålls vaken.
Resultatet i den brittiska studien visar att förutom försämrad sömn så minskar också den fysiska aktiviteten. Sandell säger att det är något hon har märkt av.
- Det är så lätt att bara skicka på Snapchat till en kompis istället för att gå ut och knacka på någons dörr, säger Sandell.
Hon konstaterar att det ofta leder till att de skickar till varandra så länge att det hinner bli sent på kvällen, och sedan känns det för sent för att träffas på riktigt.
- Jag tror det är en stor orsak varför man inte är ute lika mycket, säger Sandell.
Reflektera mera
Men det är ändå svårt att minska ordentligt på användningen av sociala medier. Det håller både Sandell och Saarinen med om.
- Det är där man har all kontakt med dina vänner. Det är där nästan hela ens sociala liv finns, säger Saarinen.
- Så det är jättesvårt att bryta det mönstret. Det har blivit en så stor del av ens liv.
Universitetslektor Anna Henning säger att det viktigaste ändå skulle vara att få ungdomar att reflektera över sitt bruk av sociala medier.
Hon menar att vuxna har ett ansvar över de ungas användande av sin telefon och sociala medier.
- Alla vi som har med unga personer att göra skulle kunna föreslå en reflektion och kanske också försöka få ungdomar att testa avstå från sin mobil och sociala medier om den binder en för mycket.
Hon säger att man på det sättet kunde reflektera över sitt mående, vad man hinner göra istället och vad man egentligen får ut av sin telefon. Både plus och minus.
- Jag tror att det här kan ge jättespännande insikter, säger Henning.