Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rekordstor skördemarknad på September Open i år - smaka på kombucha, mathantverk och vilda örter

Från 2019
Jordgubbar och blåbär påträdda på pinnar, med vitchoklad som har ringlats över.
Bildtext Specialjordgubbar till salu under September Open 2017.
Bild: Marie Söderman / Yle

September Open är ett av de största evenemangen i Åboland som lockar närmare 7000 besökare. Den medeltida marknaden drar mycket folk, men man kan också smaka på mathantverk och handla på skördemarknaden som är rekordstor i år.

I Sabina Ekholms kök är det för det mesta något på gång. Just nu slungas det honung, och på spisen svalnar en sats med tävlingssylt som ska läggas i burk.

- Här är lite stökigt, men hoppas ni kommer fram utan att snubbla. Emellanåt är det lite trångt, men jag har varit nöjd med köket så som det blev, säger Ekholm.

Hennes man driver ett jordbruk och en del av gårdens produkter landar i hennes kastruller. Till exempel jordgubbarna.

- Jag är trädgårdsmästare från början, men så småningom gled jag in på det här med mathantverk via våra egna produkter, säger hon.

Sabina Ekholm, Stella Törnroth och Rebecka Fokin.
Bildtext Sabina Ekholm, Stella Törnroth och Rebecka Fokin testar jordgubbssylt.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Stella Törnroth och hennes man Jonas Bergström är projektansvariga för lokalmatsprojektet Kulta på Kimitoön. De har stått för förberedelserna till skördemarknaden under årets arrangemang.

- Vi har varit ute i god tid och är nöjda över att vi har fått med så många. Förra året var det 16 som deltog, i år är vi 25! Det blev smockfullt, inte en enda till hade fått plats, säger Törnroth.

Vi gör ett sylttest i Sabinas Ekholms kök. Med finns den billigaste jordgubbssylten som går att hitta i en vanlig mataffär, gjord på polska jordgubbar, samt Ekholms egen vinnarsylt.

Färgen i den billiga sylten är grannare och rödare, medan Ekholms sylt har en brun nyans.

- Jag tycker att den billigare sylten inte smakade så mycket jordgubb egentligen. Sabinas sylt har med tiden fått en lite brun nyans så vet man att det är hälsosammare och gjort på traditionellt vis, säger Törnroth.

Surdegsbröd på två dagar

Förutom exotiska frukter, grönsaker, kött, kombucha och mathantverk, kan man köpa riktigt äkta surdegsrågbröd på skördemarknaden.

- Då jag startar surdegsbrödbaket är det en långsam process som kräver tålamod. Man måste vakta jäsningsprocessen och bygga på degen under två dagars tid, berättar Rebecka Fokin som gör både saft, sylt och bröd.

Hennes man driver ett jordbruk, och hon har ett heltidsjobb vid sidan av. Men mathantverket tar upp allt mer av hennes tid.

- Det är en ganska avancerad hobby, men så småningom kanske jag kan jobba med det mer som ett yrke. Det få man se, säger hon.

Ett surdegsbröd med hål i mitten.
Bild: Amanda Vikman/Yle

Tack vare gårdens egna jordbruk kan hon utveckla brödet ett steg vidare. I år ska de för första gången prova på att baka bröd gjort på eget rågmjöl.

- Årets rågskörd blev jättefin och jag ser så mycket fram emot att prova baka på egen rågmjöl! Vi väntar otåligt på mjölmaskinen som vi beställt. Men annars också är jag noggrann med att handla lokala eller inhemska råvaror för mina produkter, säger hon.

Till September Open kan man också handla matprodukter från andra platser än Kimitoön. Både Raseborg och Pargas är representerade.

- Skördemarknaden har varit med från början, men nu när vi från Kulta har börjat hjälpa till la vi lite extra krut i den. Vi har många duktiga matproducenter i området och de ska lyftas fram och synas. En spännande nyhet i år är en satsning på produkter av vildörter, säger Stella Törnroth.

September Open bjuder på ett gediget program i Dalsbruk lördagen den 7.9.2019.

I år kommer programledarna och tv-teamet bakom Yles program Egenland att finnas på plats och göra en inspelning för dem som är nyfikna.

Kvinnlig riddare på häst.
Bildtext Tornerspelen under September Open är omtyckta och lockar mycket folk.
Bild: Marie Söderman / Yle

Diskussion om artikeln