Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus utmanades att fiska och tillreda “skräpfisk” – överraskar med en härlig höstgryta gjord på mört

Från 2019
Uppdaterad 14.09.2019 09:57.
Louise Mérus lägger ut nät
Bildtext Louise Mérus var ute på fiskefärd. Något hon inte sysslat med sedan barndomen men vill återuppta igen.
Bild: Louise Mérus

Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus fick i uppdrag att fiska under sommaren och ta till vara all fisk som fastnade i nätet. Då fångsten består av braxen eller mört är det få som tjoar av glädje, menar Louise Mérus. Hon fick i uppdrag att tillreda nåt gott av det hon fångade och överraskade med en härlig höstgryta gjord på kål och mört.

– I min barndom fiskade mina föräldrar mycket och de drog upp stora braxnar som de rökte, berättar Louise Mérus.

Själv har hon inte fiskat sedan barndomen. Hennes äldre släktingar fnyste åt utmaningen och tycker att vi är nyhjälplösa då vi ratar braxen eller inte utnyttjar gäddan på samma sätt som förr.

Louise Mérus fångst, 12 braxar och en gädda som rensas på gryggan
Bildtext Louise Mérus fick gädda och braxen i näten. Barn och syskonbarn hjälpte henne med att rensa
Bild: Louise Mérus

I Louise Mérus nät fastnade tolv braxar och en gädda så det blev en hel del rensande då hon kom i land. Några av braxarna rökte hon, en del gravade hon och resten gjorde hon cheviche på.

– Små braxar har mycket ben, mer än jag mindes, så det var en hel del petande, säger hon.

Underutnyttjade fiskarter framom skräpfisk

Livsmedelssäkerhetsdirektören Sebastian Hielm skulle inte kalla mört och braxen för skräpfisk utan använder hellre benämningen underutnyttjade fiskarter. Enligt honom är oron över miljögifter i vissa fiskarter också överdriven.

– Kostrekommendationerna är att vi ska äta fisk minst två gånger i veckan. Varierar vi arterna kan vi äta hur mycket som helst, säger han.

Sebatian Hielm är själv en entusiastisk fiskare som lägger ut nät under hela sommarhalvåret.

På höst och vår kan både sik och gös fastna i näten. Under högsommaren består fångsten nog mest av id, mört och braxen och eventuellt någon abborre. Alla dom arterna blir bra som gravade och passar utmärkt att göra till exempel cheviche på, säger han.

cheviche på skräpfisk
Bildtext Cheviche gjord på skräpfisk
Bild: Louise Mérus

Köttkvarnen, ett bra redskap att mala ner fiskbenen med

Sebastian Hielm tipsar om ett gott smörgåspålägg om man inte orkar filéa och tycker att benen i braxen är problematiska:

– Då braxen rökts plockar man bort huvudet och de största benen. Efter det körs fiskköttet, med resterande ben och allt, genom en köttkvarn. Blanda i lite gräslök och grädde och du får ett härligt smörgåspålägg att breda på knäckebrödet, säger han.

Inhemska skräpfiskprodukter har dykt upp i affärerna

Även om Louise Mérus inte varit ute på mer än en fiskefärd, har hon köpt färsk fisk både i affären och av lokala fiskare då det stått till buds. Över lag kunde vi variera vårt fiskintag och köpa mer hela fiskar, menar hon. Många av oss är lata och köper laxfiléer i stället för att variera och experimentera.

I affärerna finns också en hel del färdigmat gjord på inhemsk skräpfisk för den som är lat eller har ont om tid att tillreda maten från grunden.

– Det finns en hel del nya produkter där mört och braxen utnyttjats.

Inhemska fiskbiffar och bullar finns i frysdisken och är utsökta om man steker dem i smör. En annan inhemsk nyhet är en produkt som består av konserverad mört på burk som marinerats i tomtsås.

– Det är mycket glädjande att det dyker upp inhemska producenter som förädlar mört eller annan skräpfisk och gör goda fiskinläggningar, säger Louise Mérus.

Hör mera i Efter Nio i Yle Vega, lördag 14.9.2019 efter kl. 9.00 eller på Yle Arenan:

Matentusiasten och kokboksförfattaren Louise Mérus utmanades att fiska och tillreda “skräpfisk”

37:34
kålgryta med inlagd mört
Bildtext Kålgryta på inlagd mört
Bild: Louise Mérus

Så här tillreder du en snabb kål- och mörtgryta

Snabb kål- och mörtgryta

1 gul lök
1 msk smör
ca 800 g vitkål
1 burk inlagd mört i tomatssås
½-1 dl vatten
½ grönsaksbuljongtärning
salt, peppar
ca ½ dl grädde eller 1–2 msk crème fraîche

Finstrimla kålen.

Grovhacka löken och fräs den mjuk i smör eller olja i en gryta.

Häll av lite olja från fiskburken och häll hela innehållet i grytan. Rör om väl och krossa fisken. Fräs en stund tillsammans med löken.

Lägg kålen i grytan och fräs den mjuk tillsammans med löken och mörten. Tillsätt lite vatten och smulad buljongtärning och rör om.
Låt småkoka i grytan under lock i ca 10 minuter. Tillsätt en skvätt grädde eller crème fraîche och rör om.

Servera med rårörda lingon eller lingonsylt.

Rårörda lingon:
3 dl lingon
2 msk socker
Rör ihop lingon och socker med en gaffel tills sockret smält.

Så här tillreder du cheviche på skräpfisk

600 g mört/braxen/gädda/id
400 g lime
1 tsk salt
1 msk råsocker
1 liten rödlök
1 vitköksklyfta
1 röda chili
½ röd paprika
1 kruka färsk korianderkruka
½ kruka dill
3 msk bra olivolja

Filéa fisken och skär fiskfiléerna i ungefär 1,5 x 1,5 cm tärningar. Sätt fisktärningarna i en skål. Strö socker och salt på, pressa saften ur limefrukterna och häll saften över fisken. Låt cevichen mogna i saften i kylskåp, ett par timmar i kylskåp.

Skala och skär rödlöken och vitlöken fint. Halvera chilin, ta bort kärnorna och hacken fint. Skär paprikan i små tärningar. Hacka koriandern och dillen och blanda ingredienserna med fisken, rör om. Tillsätt olivoljan och servera med t.ex skärgårdslimpa.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln