Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Desperat par börjar hungerstrejka mot försäkringsbolag som vägrar betala ersättning för nackskada

Från 2019
protest mot försäkringsbolag
Bildtext Marketta och Jari Hautakorpi har inlett hungerstrejk

En av Finlands längsta rättstvister har lett till hungerstrejk. Det är ett par från Ikalis som börjat hungerstrejka utanför försäkringsbolaget Turvas kontor i Tammerfors i protest mot att bolaget inte betalar ersättningar för en trafikskada.

Det hela började den 16 september 1993 då Marketta Hautakorpi blev påkörd bakifrån då hon körde hem från sin jobb i Tammerfors.

Hon ådrog sig en skada i nacken vid påkörningen. Till en början betalade den andra bilistens trafikförsäkringsbolag ersättningar, men slutade då man ansåg att Hautakorpis smärtor inte berodde på kollisionen.

Åbo hovrätt slog ändå år 2000 fast att Hautakorpi är totalt arbetsoförmögen, medan försäkringsbolaget Turva menade att hon inte är det. Ord stod mot ord, alltså.

Lång och dyr process

I 25 år har Marketta Hautakorpi kämpat för sin sak i olika rättsinstanser, och processen har komplicerats av oklarheter kring Hautakorpis advokats kompetens och ärenden som blivit föråldrade.

Fallet har varit uppe i Högsta Domstolen hela sex gånger och paret säger sig ha förlorat hela sin egendom på tvisterna. Nu lever de på 1 500 euro per man i arbetsoförmögenhetspension.

"Det hela är så orättvist"

Nu har Marketta Hautakorpi och hennes make Jari fått nog. Det känns så orättvist och vi ser hungerstrejk som enda lösningen, säger Marketta.

- Jag har kämpat så länge och får bara 15 procent av min lön i pension. På det lever ingen. Jag har fortfarande smärtor varje dag och tvingas äta starka mediciner.

Maken Jari deltar i hungerstrejken tillsammans med sin hustru.

En hungerstrejk är direkt farlig för honom eftersom han lider av diabetes typ två, och är dialyspatient.

För närvarande processar paret både mot försäkringsbolaget Turva och ett annat försäkringsbolag.

- Folk ska inte ge upp kampen mot försäkringsbolagen om det är hälsan som står på spel.

Turva kommenterar inte

Loviisa Itäkannas, direktör vid enheten för kommunikation och marknadsföring vid Turva, säger till Yle att försäkringsbolaget inte kan kommentera fallet av sekretesskäl.

- Det är mycket beklagligt att paret Hautakorpi har valt en så extrem lösning. Som företag har vi alltid följt rättsväsendets beslut och vi ger våra kunder anvisningar för hur man vid behov kan söka ändring i ersättningsfrågor, säger Itäkannas.

Detta är en bearbetad översättning av Yle Uutisets artikel som är skriven av Anu Leena Koskinen.

Diskussion om artikeln