Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Molly om att delta i reality-tv: "Ingen går med i ett realityprogram utan att vilja bli sedd"

Från 2019
Molly Nybondas tittar leende rakt in i kameran. Hon har ljust hår, ett halsband och en grann orange klänning med smala axelband.
Bildtext Molly Nybondas deltog i andra säsongen av Love Island Suomi och var den första som var tvungen att lämna programmet.
Bild: Yle/Malena Holmström

Hur påverkas man av att delta i ett reality-tv-program? Molly Nybondas, 19 år och hemma från Esbo, säger att hon överraskades av hur emotionellt tungt det är att delta.

Tv-tablån fylls av allt fler reality-tv-program. Höstens programtablå innehåller allt från Big Brother, Survivors till Love Island Suomi. Program där vanliga finska medborgare ställer sig framför kameran.

Molly Nybondas är en av dem.

- Jag har alltid tänkt att det skulle vara kul att delta, men det har känts avlägset. Efter att jag tagit studenten och bestämt mig för att hålla ett mellanår tänkte jag att "varför inte?"

Molly Nybondas har varit i Finland en knapp vecka när vi träffas. Hon har nyss kommit hem från Spanien där hon deltog i Love Island Suomi: tv-konceptet som går ut på att en grupp främmande singlar delar en villa i hopp om att hitta kärlek.

Målet är att alla deltagare ska hitta ett eget par i villan. Med jämna mellanrum ordnas ceremonier där de som står ensamma skickas hem.

Reality-tv under kritik

Det här är ett koncept som blivit speciellt populärt i Storbritannien där deltagarna över några veckor förvandlas till rikskändisar med tusentals följare på sociala medier.

Det har också lett till diskussioner om hur det påverkar folks mentala hälsa. Åtminstone två brittiska deltagare har tagit sina liv efter att ha varit med i programmet.

- Jag har läst om det. Visst gjorde det mig lite skraj, men det är en så annan sak i Storbritannien. Tv-programmet är helt gigantiskt där, det går inte helt att jämföra med Finland.

Den psykiska biten överraskar

Men fastän ett tv-program inte har en miljonpublik så är det klart att det är en omtumlande emotionell upplevelse. Psykologen Laura Stenroos jobbar med olika realityformat som produceras i Finland och berättar i en intervju till Helsingin Sanomat att majoriteten av deltagarna överraskas av hur emotionellt tungt det är att delta i ett realityprogram. Molly instämmer för sin egen del.

- Det är konstigt. När jag har tittat på programmet tidigare så har jag tänkt att det ser ut som en enda semester. Men när du är där så blir det så konstigt allvarligt. Du har inte kontakt med omvärlden så du kan inte ringa hem. Istället så handlar ditt liv mittiallt bara om att få stanna kvar där i villan. En märklig bubbla, berättar Molly.

Intervjuer med en psykolog ingår som en del av castingprocessen och deltagarna i Love Island har tillgång till träffar med psykologen under hela inspelningsprocessen. De får också samtalsstöd som en del av debriefing efteråt.

- Jag skrattade lite åt tanken innan jag gick med. “Det är ju bara ett tv-program”, tänkte jag, vad kan det nu ge för psykiska problem. Men det överraskade mig också: hur viktigt det var att få prata av sig, fastän jag bara deltog en vecka, säger Molly.

Totalt isolerad från omvärlden

För tittaren är känslostormarna en central del av innehållet och dragkraften till att se på programmet. Krasst sett så är det som att följa med en ångestladdad semester.

Diskussionerna roterar kring känslor, både av förtjusning, upprymdhet men också stress och rädsla att ens par intresserat sig för någon annan.

Nya deltagare anländer med jämna mellanrum som ändrar dynamiken i huset och tittarna får delta i omröstningar som påverkar val av dejter eller paruppställningar.

- Det är nog den där isoleringen som påverkar en mest. När du inte kan prata med familjen eller dina vänner i Finland så lämnas du ganska ensam med dina tankar. Som tur har du sällskap, fastän det är främmande människor så är alla i samma situation.

- Jag kunde prata med de andra deltagarna och behövde aldrig vända mig till psykologen under inspelningen. Men där finns en konstant stress över att inte veta vad som kommer att hända till näst eller hur länge du får stanna kvar.

Molly Nybondas står i trappan och ser mot vänster. Hon är klädd i en grann orange klänning och ser glad ut.
Bildtext Molly trodde att hon skulle vara noggrant medveten om kamerorna under tv-inspelningarna. Men hon säger att hon glömde det så gott som genast.
Bild: Yle/Malena Holmström

Dessutom klipps allt till 40-minuters tv-avsnitt som visas med en dags dröjsmål från händelserna.

- Jag nästan himlade med ögonen åt mig själv när jag såg avsnitten efteråt. Jag framstår som så allvarlig och bara gråter och gnäller. Det var bara en bråkdel av allt som hände där och såklart jag kände allt det där i stunden. Men slutgiltiga bilden av mig blev nog mer dramatisk än jag är i verkligheten.

Mamma mest skeptisk

Det här är något som psykologen Laura Stenroos betonar till HS: att deltagarna i tv-bubblorna upplever förstärkta känslor i sin isolerade verklighet.

- Det gav mig nog en insikt som jag tänkt på när jag sett resten av avsnitten: att man blir en annorlunda version av sig själv där inne. Saker som jag inte blir upprörda över i vardagen kändes otroligt stora och tunga där inne. Det får mig att vara lite snällare mot de andra deltagarna när jag ser på de nya avsnitten.

Reality-programmen lever till stor del på diskussionerna som väcks kring deltagarna. Jodel fylls av kommentarer om deltagarna där folk ofta har starka åsikter kring vem de gillar eller ogillar.

- Mamma var mest skeptisk till tanken att jag skulle gå med i programmet och det berodde till stor del på rädslan över vad folk skulle skriva om mig på nätet. Jag var nog förberedd på det och jag hade tänkt att jag inte sku läsa en enda kommentar.. Men det var nog det första jag gjorde när jag fick tillbaka min telefon, skrattar Molly.

- Jag kunde inte låta bli! Det var nog kanske ändå det tyngsta: att få läsa kommentarer om hur jag är fet eller ful. Men på samma sätt påverkade också alla positiva kommentarer. Jag har nog inte blivit och älta de där anonyma hatkommentarerna.

Men varför vill man utsätta sig för potentiellt näthat och känslostormar?

- Det är en cool upplevelse! Man blir också jättetajt med de andra deltagarna och nu efteråt så saknar jag nästan den där stressen. Vardagen känns händelselös nu efter den där veckan. Jag har inga andra planer för mitt mellanår förutom att fortsätta jobba som kassabiträde.

Hur mycket handlar det om att söka uppmärksamhet?

- Ingen går med i ett reality-program UTAN att vilja bli sedd. Såklart man vill att folk ska prata om en, det är dumt att påstå annat. För mig handlade det ändå om helheten: att få uppleva en sida av mediebranschen och försöka hitta kärlek.