Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yles partimätning: Rekordlågt stöd för Centern inför valet av ny partiordförande

Från 2019
Väljarstödet i Taloustutkimus partimätning 12.8.-3.9.2019
Bild: Yle

Centern väljer ny ordförande på lördag i en situation där stödet har sjunkit rekordlågt, till 11,6 procent. Det här visar Yles färska partimätning.

- Det är ett klent resultat, det är alla tiders lägsta mätresultat. Centern har redan en längre tid dykt ganska djupt. Vi får se i vilket skede väljarstödet stiger igen, och om det någonsin gör det. Det säger forskningschef Tuomo Turja vid Taloustutkimus, som har utfört mätningen.

Centern hade ett väljarstöd på 21,1 procent i riksdagsvalet år 2015, men stödet hade redan sjunkit till 13,8 i vårens riksdagsval. Efter valet i april har nerförbacken bara fortsatt.

Enligt forskningschef Tuomo Turja har stödet för Centern sjunkit speciellt bland män och företagare.

Centern har varit utan frontfigur i månader

Centern har i praktiken varit utan en tydlig ledare i flera månader. Nuvarande ordföranden Juha Sipilä meddelade efter förlusten i vårens riksdagsval att han slutar på sin post och att efterträdaren väljs på ett extra partimöte.

Under de senaste månaderna har det inte funnits någon som i offentligheten har profilerat sig som Centerns galjonsfigur och Centern har backat allt mera i Yles partimätning för varje månad som gått.

Centerns ordförandekandidater Antti Kaikkonen och Katri Kulmuni
Bildtext Ordförandevalet inom Centern hålls på lördagen i Kouvola.
Bild: Mauri Ratilainen

Det har redan en tid stått klart att valet står mellan Katri Kulmuni och Antti Kaikkonen. Den nya ordföranden väljs på lördagen.

- Om den allmänna synen är den att ett ordförandeval ökar stödet för ett parti så har det åtminstone inte skett ännu för Centerns del. Men det är ingen naturlag. Sannfinländarna hade en liknande situation före ordförandevalet år 2017, säger Turja.

Om den nya ordföranden lyckas profilera Centern och höja stödet för partiet syns det i partimätningarna om någon månad.

Sannfinländarna över 20 procent - etta bland företagare

Samtidigt fortsätter Sannfinländarna som Finlands största parti sett till stödet i mätningarna och stödet ser ut att växa. Sannfinländarna har nu för första gången sedan partiet splittrades år 2017 ett stöd på över 20 procent i Yles partimätning, eller 20,6 procent.

Sannfinländarna har lyckats behålla de väljare partiet fick i riksdagsvalet i våras och har ytterligare lockat nya väljare främst från det borgerliga blocket, bedömer forskningschef Tuomo Turja.

- Jussi Halla-ahos parti har framför lockat till sig tidigare centerväljare, men också personer som tidigare stödde Samlingspartiet.

Enligt Turja är det främst företagare som tidigare stödde Centern som nu har hoppat över till Sannfinländarna.

- Sannfinländarna var det populäraste partiet bland företagare i den här partimätningen, säger Turja.

Vårens riksdagsval påverkar fortfarande partimätningen

Stödet för De gröna är fortfarande högre än vid vårens riksdagsval och ligger nu på 14,6 jämfört med 11,5 i riksdagsvalet.

Har De gröna nu stabiliserat sin plats bland de fyra stora?

- Det är helt tydligt att De gröna har lyckats stabilisera sitt stöd kring 13-14 procent. I den här mätningen har De gröna tappat stöd speciellt bland kvinnor och det förklarar partiets lilla nedgång från senaste mätning.

Enligt Tuomo Turja har kvinnorna främst hoppat över till Samlingspartiet, men också till Socialdemokraterna.

Riksdagsvalet påverkar enligt Tuomo Turja fortfarande resultatet i partimätningen. Den politiska hösten har inte börjar på allvar ännu och partierna har inte profilerat sig i debatten.

- Vi har fortfarande en känsla av sommar. Styrkeförhållandena är de samma som i vårens riksdagsval och efter valet har det rört på sig mycket lite. Vi väntar på att den politiska hösten börjar på allvar och att vi ska se mera liv i partimätningarna.

Partimätningen utfördes under perioden 12.8.-3.9.2019. Taloustutkimus intervjuade 2440 finländare för mätningen. Av dem uppgav 1683 personer vilket parti man stöder. Felmarginalen är 2,0 procentenheter för de större partierna.

Diskussion om artikeln