Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Oljebekämpningsövning i Skärgårdshavet utanför Pärnäs

Från 2019
Oljebommar
Bildtext Oljebommar för bekämpning av olja till havs.
Bild: Yle/Sofia Ekblom

Räddningsverket ordnar en bomläggnings- och logistikövning inom oljebekämpning i Skärgårdshavet den 6–7 september. Det är fråga om en årlig övning.

Övningsområdet ligger utanför Pärnäs i Nagu och huvudbasen är sjöbevakningsstationens hamnar och oljebekämpningslager i Pärnäs.

Tidigare har motsvarande oljebekämpningsövningar ordnats år 2016 i havsområdet utanför Gustavs och år 2017 havsområdet utanför Vepsarn.

Enligt meddelande från Egentliga Finlands räddningsverk varar övningen i två dagar.

Det förberedande avsnittet för övningen äger rum på fredagen (6.9). Övningens praktiska avsnitt äger rum på lördag (7.9), men med tanke på eventuella svåra väderförhållanden eller dylikt reserveras även söndagen som reservdag.

Ny utrustning för oljebekämpning presenteras i Hangö.
Bild: YLE / Veronica Montén

Övningen stör inte fartygstrafiken, men småbåtstrafiken i området hindras en kort tid i övningsområdet. Man ska med andra ord undvika vattenområdet mellan Svartholm och Södholmarna på Korpofärjans sida. Räddningsverkets fartyg styr vid behov vattentrafiken.

I oljebekämpningsövningen deltar avtalsbrandkårer i östra havsområdet samt heltidsanställd personal. Den heltidsanställda personalens jourhavande befäl leder övningarna och utvärderingen.

Ledningsfartyget i övningen är Turku Meri 11 och som ledare för övningen fungerar brandchef Jukka Marjunen. Även representanter för den frivilliga brandkåren har bjudits in för att bekanta sig med räddningsverkets verksamhet till havs.

I denna SAAME 2019-övning deltar fartyg från avtalsbrandkårerna i Kimito, Houtskär, Korpo, Tövsala och Nagu. Fartyg som bemannas av fastanställda kommer från brandstationerna i Åbo, S:t Karins, Nystad och Pargas.

Servicehamnen under övningen är hamnen i Korpoström, där fartygen övernattar.

Diskussion om artikeln