Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bo-Göran Åstrands första dagar i Biskopsgården och domkapitlet: ”Det är samma känsla som jag hade när jag började skolan”

Från 2019
Uppdaterad 05.09.2019 20:52.
Bo-Göran Åstrand utanför Biskopsgården.
Bildtext Bo-Göran Åstrand utanför biskopsgården.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

För biskopsparet Åstrand gick flyttlasset från Jakobstad till Borgå på veckoslutet. Det första som packades upp i Biskopsgården var cornflakes och skålar till morgonmålet.

Det är ännu tomt på de många hyllorna i Bo-Göran Åstrands arbetsrum i Biskopsgården. Boklådorna är ännu orörda. I flyttlådan som är placerad på arbetsbordet fyndar han en muminmugg och ett Lilla My -glas.

- Hela vår familj gillar Mumin. Det här var barnens glas och det ska få en egen hedersplats här i arbetsrummet, säger han.

Bo-Göran Åstrand vid en flyttlåda.
Bildtext I flyttlådan hittades de kära muminmuggarna.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Från och med september har Bo-Göran Åstrand tagit över som ny biskop i Borgå stift efter Björn Vikström. Från Biskopsgården är det inte mer än dryga hundra meter till hans arbetsplats, domkapitlet.

Och domkyrkan finns på andra sidan gatan.

- Tänk att få titta ut genom fönstret och se domkyrkan. Den tanken har jag haft de morgnar jag har vaknat här. Också i Jakobstad bodde jag nära kyrkan, men då såg den inte.

Under sommaren gick Bo-Göran Åstrand från och till och bar på en odefinierbar känsla.

- Det är samma känsla som jag hade när jag började på första klassen i skolan. En känsla som jag faktiskt inte har haft på jättelänge. Tänk att som 54-åring få ha den känslan en gång till.

Salen i Biskopsgården.
Bildtext Salen i Biskopsgården.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Den övre våningen i Biskopsgården blir nu familjen Åstrands nya hem. Där ska Karin och Bo-Göran bo tillsammans med hunden Doris, en två år gammal brun labrador.

- Vår andra hund Ebba, blir kvar i Jakobstad. Hon är lite för gammal för trapporna i Biskopsgården och stenläggningen i Gamla stan.

Privata delen och representationsdelen

Den nedre våningen i det ståtliga stenhuset är reserverat för representationsbruk. Årligen gästas Biskopsgården av upp till 1 000 gäster.

- Jag tycker att det är en jättefin tradition vi har i Borgå stift med en sån här samlings- och mötesplats där de som är engagerade i kyrkan kan träffas på olika sätt.

Salen i biskopsgården.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Han är mån om att betona att Biskopsgården också går under ett annat namn, Hjärtats hus.

- Det är viktigt för mig och Karin att det finns en enkel och naturlig atmosfär i huset som gör att mänskor känner sig välkomna. Om hjärtat är med blir det äkta och naturligt.

Biskopsgården i Borgå (1927) är ritad av arkitekt Bertel Jung, som också har ritat Gamla gymnasiet i Jakobstad. Något som Bo-Göran Åstrand verkar uppskatta.

- Jag märker att färgsättningen och stilen påminner rätt mycket om hans byggnader i Jakobstad.

Bo-Göran Åstrand
Bildtext Utsikten mot domkyrkan är inspirerande, upplever Bo-Göran Åstrand.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Det första Bo-Göran Åstrand tog reda på om Borgå efter biskopsvalet var möjligheterna till rekreation.

- Jag kollade först att det okej att ha hunden med här. Sen var vi nyfikna på promenadomgivningen. Jag och Karin kopplar av med långa promenader tillsammans med Doris.

- Vi ser mycket fram emot att upptäcka de fina miljöer och landskap, som Borgå bjuder på.

Söndagen den 29 september är det biskopsvigning i Borgå domkyrka. Högmässan sänds direkt i tv.

Då klär Bo-Göran Åstrand på sig bland annat den grön-blåa korkåpan. Textilkonstnären Margrit Holmberg från Åland har skapat den 1995.

Biskopens kårkopa.
Bildtext Biskop Bo-Göran Åstrands korkåpa.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

- Färgerna symboliserar livets hav och seglen på korkåpan är kyrkan som är på väg över det.

Bo-Göran Åstrand är nu stiftets åttonde biskop.

- Jag får stiga till och fortsätta där Björn Vikström slutade och med tiden hitta min profil. Något avbrott blir det inte i stiftets vardag.

Utmaningarna handlar främst om att aktivera kyrkans medlemmar och se över församlingsstrukturerna.

- En viktig sak är delaktigheten i församlingslivet och hur frivilliga medarbetare i högre grad ska kunna stiga till som fullvärdiga medarbetare.

Glas och mugg.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Diskussion om artikeln