Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dödssiffran stiger i Bahamas - samtidigt misstänks president Trump för manipulerad orkankarta

Från 2019
Uppdaterad 05.09.2019 09:52.
Catherine Russel möttes av anhöriga då hon anlände till huvudstaden Nassau från de hårdast drabbade Abaco-öarna på onsdagen.
Bildtext Catherine Russel möttes av anhöriga då hon anlände till huvudstaden Nassau från den värst drabbade ön Abaco på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Orkanen Dorian har orsakat åtminstone 20 människors död i Bahamas, men den siffran befaras stiga. Samtidigt som Dorian kryper upp för USA:s sydöstra kust, så misstänks president Donald Trump för att ha visat upp en manipulerad orkankarta.

Räddningsinsatserna i önationen Bahamas börjar komma igång och det är nu omfattningen av katastrofen egentligen börjar klarna. Samtidigt befaras den bekräftade dödssiffran på 20 dödsoffer stiga.

Dorian manglade de värst drabbade öarna Abaco och Grand Bahamas i ett och ett halvt dygn och människor där talar om total förödelse.

Önationens regering har skickat hundratals poliser, marinsoldater, läkare och sjuksköterskor för att hjälpa offer i det leriga landskapet, bland sönderslagna och översvämmade byggnader.

En man går över en massa bråte på Bahamas där orkanen Dorian dragit fram.
Bildtext Bland annat i staden Freeport har många hus slagits i bitar av stormen.
Bild: Reuters
En flygbild tagen i Bahamas av USA:s kustbevakning på tisdagen 3.9.
Bildtext En flygbild tagen i Bahamas av USA:s kustbevakning på tisdagen den 3 september.

I räddningsarbetet deltar också bland andra FN, Röda Korset, USA:s kustbevakning och den brittiska marinen.

Omkring 70 000 människor i Bahamas är i "akut behov av livräddande insatser" enligt FN:s humanitära chef Mark Lowcock. Det handlar också om akut behov av vatten, mat och tak över huvudet.

Palmer står i vatten på översvämmad strand på Bahamas.
Bildtext Översvämningar gör det svårt att se var stranden slutar och havet börjar.
Bild: Reuters

Den försvagade orkanen är fortfarande farlig

Orkanen Dorian nedgraderades från en femma till en två när den kröp närmare USA:s sydöstra kust, men har nu uppgraderats till en trea igen.

Trots att den inte längre kan beskrivas som en "monsterorkan" så för den med sig farligt hårda vindar och i de låglänta kustområdena från Georgia till sydöstra Virginia befaras översvämningar och svallvågor.

Exempelvis i South Carolina har 830 000 människor uppmanats att lämna sina kustnära hem.

En man skyddade sin juvelerarbutik i historiska Charleston, South Carolina inför stormen på onsdagen.
Bildtext En man skyddade sin juvelerarbutik i historiska Charleston, South Carolina inför stormen på onsdagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ungefär tre miljoner invånare i Georgia, South Carolina och North Carolina har uppmanats att söka skydd från kraftiga vindar och svallvågor.

Däremot verkar Floridaborna kunna dra en suck av lättnad då stormen ser ut att ha passerat delstaten på rätt långt avstånd.

President Trump orsakar förvirring med mystisk väderkarta

Redan i söndags varnade USA:s president Donald Trump för att Florida, Georgia, South Carolina, North Carolina - men också Alabama - kommer att drabbas illa av orkanen Dorian.

USA:s meteorologiska institut National weather service (NWS) meddelade redan då att inga effekter av orkanen kommer att märkas i delstaten Alabama. NWS påpekade att orkanen skulle komma att dra fram långt öster om Alabama.

På onsdagen visade Trump upp en tidigare orkankarta från USA:s väder- och miljömyndighet NOAA då han berättade om de tidiga prognoserna för Dorians framfart.

På Trumps karta hade det dykt upp ett svart tuschstreck som inte finns på NOAA:s ursprungliga bild och som bildar en ring runt delar av Alabama.

På den orkankarta som Trump visar upp finns ett mystiskt svart tuschstreck som omfattar Alabama.
Bildtext Trump visar upp den omdiskuterade kartan.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Nu misstänks Trump alltså för att ha visat upp en manipulerad väderkarta för att kunna bekräfta sina tidigare, felaktiga påståenden.

Själv har han sagt att han "inte vet" om någon hade ritat på hans karta.

Källor: AP, Washington Post, Reuters