Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jonna Berghem trodde hon var kvitt skadorna men nu väntar operationsbordet igen – siktet inställt på "ett friskare och bättre 2020" och EM i Paris

Från 2019
Uppdaterad 05.09.2019 11:16.
Suomalainen aita- ja pikajuoksija Jonna Berghem, Liikuntamylly, Helsinki, 28.9.2018.
Bildtext Jonna Berghem ser nu framemot att bli kvitt skadorna med en andra operation.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Sedan 2011 har Jonna Berghem haft stora skadeproblem – främst med baklåren som satt käppar i hjulen för utvecklingen i karriären. I fjol somras opererades Berghem och under höstens rehabilitering såg hon redan ljuset i tunneln. Men motgångarna fortsätter, och operationsbordet kallar igen för 26-åringen.

– Det är omöjligt att säga hur det ser ut om ett halvt år. Många har opererats på samma vis, det är en ganska vanlig operation. Mina framsteg har varit större än för många andra. Det ser jätteljust ut, sade Berghem i september i fjol efter tre månader av rehabilitering.

Ett år senare är hon ändå i en situation som hon absolut inte väntat sig.

Det efter att det blivit klart att operationen inte lyckats och problemen fortfarande kvarstår. Det berättar Jonna Berghem i går kväll på sin öppna facebooksida.

– Att göra rehab i 14 månader och sedan få reda på att skadan jag opererades för i fjol fortfarande är kvar, är nog bland det sista jag tänkte mig i somras då jag började gå igenom Finlands bästa ortopeder, radiologer och läkare, skriver hon.

Facebook: berghem fb

Nu väntar en ny operation i dag och Berghem ser framemot att bli kvitt skadan som skuggat hennes karriär i åtta år.

"Smakade riktigt skit till en början"

Skadan som fortsättningsvis skapat problem för häcklöparen efter operationen i juni 2018 kommer inte att läka av sig själv.

En ny operation står för dörren och Berghem ser positivt på framtiden efter att den första chocken lagt sig.

– Trots att det här till en början smakade riktigt skit, känner jag nu en lättnad över att äntligen veta vad det beror på att baklåret inte blivit bra och nu få det åtgärdat.

– Siktet är redan inställt mot ett friskare och bättre år 2020! avslutar hon tillsammans med hashtagen #roadtoparis med syftning på EM-tävlingarna i Paris nästa år.

Jonna Berghem, Nordenkampen 2017.
Bildtext Jonna Berghem 2017.
Bild: SUL / Anssi Mäkinen

Jonna Berghems paradgren var ursprungligen 100 meter häck, men baklårsproblemen fick henne att sadla om till 200 meter. Det gav henne två FM-guld.

Efter det tog hon upp häcklöpningen igen – den här gången på den nya distansen 400 meter. Det blev guld i Kalevaspelen direkt, överlägset dessutom.

Att komma tillbaka till tävlingsbanorna, och just 400 meter häck, är också det hon satsat på under det senaste året.

Diskussion om artikeln