Akans nya rektor Catharina von Schoultz: En stor östnyländsk folkhögskola skulle vara en styrka
Elevbortfall och ekonomiska utmaningar får Borgå folkakademis nya rektor att drömma om större och mera lönsamma enheter.
- Jag tror definitivt att det skulle vara en styrka att skapa en Östra Nylands Folkhögskola eller vad den nu skulle kunna heta, säger Akans nyutnämnda rektor Catharina von Schoultz.
von Schoultz började sin nya tjänst den 1 augusti. Tidigare har hon inom skolan varit ledare för linjen svenska för invandrare och också jobbat som tf rektor.
En utmaning för folkhögskolor över lag har varit att locka elever. Ett annat problem är de ekonomiska utmaningarna. Ju färre elever desto större ekonomisk utmaning.
Samarbete redan nu
Här är förstås ett samarbete med andra skolor till en viss hjälp. Sedan i fjol samarbetar Akan med Traditionscentrum Kuggom i Lovisa.
- Förra året startade vi en båtbyggarlinje, vilket varit ett starkt område på Kuggom genom åren. Den linjen lades ner 2014 och eftersom Axxell, som tog över Kuggom, inte ville fortsätta med linjen, tog man kontakt med oss för att höra om vi kunde tänka oss att driva utbildningen, säger von Schoultz.
Nu är skolorna inne på andra året med en full kurs där kursdeltagarna lär sig reparera båtar.
- Om allt går bra hoppas vi att vi från och med 2021 skulle kunna driva verksamheten i Akans regi. Tillsvidare sker det under Axxells upprätthållartillstånd, säger von Schoultz.
Vi har en viktig nisch att fylla – till exempel i och med att vi riktar in oss på människor som inte är riktigt säkra på vilken väg de ska ta
― Catharina von Schoultz
Verksamhet på två adresser innebär förstås större kostnader, men en större enhet skulle vara mera slagkraftig.
- Dessutom skulle en större enhet skapa synergieffekter men vilka det skulle vara får tiden utvisa, men jag tror att vi borde göra vårt allt för att förverkliga en större östnyländsk folkhögskola, säger von Schoultz.
En nisch att fylla
Men tillbaka till Akan och skolans utmaningar. De är i stort sett de samma som för många andra utbildningar.
Många ungdomar åker till Sverige för att utbilda sig där, men Catharina von Schoultz tror på folkhögskolans möjligheter.
- Vi har en viktig nisch att fylla – till exempel i och med det att vi riktar in oss på människor som inte är riktigt säkra på vilken väg de ska ta. Hos oss har de en möjlighet att gå ett år, känna efter och mogna och växa som människa, säger hon.
Hur skulle då Akan kunna locka elever?
- I dag är det viktigt att finnas där människor finns. Därför finns vi på sociala medier, vi finns där ungdomarna rör sig, men något specifikt recept har jag inte. Det gäller helt enkelt att vara lyhörd och följa med tiden och se behoven, säger von Schoultz.
Ett speciellt äss i rockärmen har skolan dessutom i och med att de snabbt kan få till utbildningar som det finns en efterfrågan på.
En annan fördel är att skolan inte bara har långa linjer som pågår ett helt läsår utan också kortkurser.
För att inte tala om den välkända klass 10, det vill säga en klass för elever som gått ut grundskolan men som antingen vill förbättra sina vitsord eller fundera över vad de ska slå sig in på.
- Det har gått lite upp och ner med klass 10. Det har funnits tider då vi har haft parallellklasser med totalt 40 elever. I höst har vi 11 elever. Vi har varit nere i tre elever, så vi är på väg uppåt igen. Vi har velat hålla i gång klassen eftersom vi ser att den behövs, säger von Schoultz.
Catharina von Schoultz är tacksam att Borgå, Sibbo och Lovisa har stött Akan så att undervisningen i klass 10 har kunnat fortgå trots varierande elevunderlag.
Inte musiklinje men nog musikkurser
En litet bakslag i år var den musiklinje som skolan försökte starta.
- Först såg det bra ut. Vi hade bra med elever och intresserade men under sommaren var det en del av dem som sökte sig till andra utbildningar, så till slut var vi tvungna att konstatera att elevantalet inte räckte till, säger Catharina von Schoultz.
Eftersom von Schoultz anser att varje folkhögskola behöver kreativa linjer, tycker hon att det trots allt skulle vara viktigt att få in musiken i skolans utbud.
- I stället för en musiklinje kommer vi därför att arrangera kortare kurser i musik och rösthantering. Vi får till exempel använda föreningen Rock Donnas utrustning, berättar von Schoultz.
En del rum i Akans fastighet har blivit lediga och de ska nu inredas till ett "art house" och ett musikhus där Akan ska arrangera kurser inriktade på musik och välmående.
