Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien har fått en ny Europavänligare regering - Giuseppe Conte fortsätter som premiärminister, Salvini ersätts med en "anti-Salvini"

Från 2019
Uppdaterad 05.09.2019 14:46.
Ministern för tekniska innovationer Paola Pisano, transportminister Paola De Micheli, inrikesminister Luciana Lamorgese, president Sergio Mattarella och premiärminister Giuseppe Conte
Bildtext Ministern för tekniska innovationer Paola Pisano, transportminister Paola De Micheli, inrikesminister Luciana Lamorgese, president Sergio Mattarella och premiärminister Giuseppe Conte
Bild: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Italiens nya regering har svurits in. Det populistiska partiet Femstjärnerörelsen (M5S) bildar regering med mitten-vänsterpartiet PD under ledning av Giuseppe Conte.

President Sergio Mattarella tog i dag emot de nya ministrarna - 7 kvinnor och 14 män - som svor eden i presidentpalatset i Rom.

Italiens nya utrikesminister Luigi Di Maio med flickvännen Virginia Saba anländer till ceremonin då de nya ministrarna svärs in 5.9.2019
Bildtext Italiens nya utrikesminister Luigi Di Maio med flickvännen Virginia Saba anländer till ceremonin där de nya ministrarna ska sväras in
Bild: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

De nya ministrarna betecknas inte som stora politiska tungviktare, och tyngdpunkten sägs ligga mer på ungdom än på erfarenhet. Den nya regeringen är också mer Europatillvänd än den föregående.

Landets tidigare premiärminister, den obundna professorn i juridik Giuseppe Conte, fortsätter alltså att leda Italiens regering, men extremhögern ingår inte längre i den.

Italienska ministrar 5.9.2019. Inrikesminister Luciana Lamorgese, utrikesminister Luigi Di Maio, premiärminister Giuseppe Conte och kulturminister Dario Franceschini
Bildtext Inrikesminister Luciana Lamorgese, utrikesminister Luigi Di Maio, premiärminister Giuseppe Conte och kulturminister Dario Franceschini
Bild: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MEO

Regeringen kan börja arbeta då den fått parlamentets förtroende, vilket torde ske i början av nästa vecka.

Den nya inrikesministern, Luciana Lamorgese, är en "anti-Salvini

La Repubblica

Den största skillnaden i jämförelse med den förra regeringen är den person som sitter på inrikesministerposten.

Luciana Lamorgese tar över som inrikesminister efter Matteo Salvini.
Bildtext Luciana Lamorgese kallas för anti-Salvini
Bild: imago/Matteo Gribaudi/ All Over Press

Det är immigrationsspecialisten Luciana Lamorgese som tar över efter Legas högprofilerade invandringskritiska ledare Matteo Salvini.

Enligt tidningen Repubblica är den nya inrikesministern Luciana Lamorgese en "anti-Salvini". Hon är tjänsteman och inte kopplad till något parti.

Medan Salvini kritiserades för att tillbringa mer tid på Twitter än på sitt ministerium så är Lamorgese inte aktiv på sociala medier, och på hennes agenda står nu bland annat ett aktivt samarbete med EU med målet att utveckla nya riktlinjer för EU:s migrationspolitik.

Bakslag för Salvini och Lega

Regeringskrisen fick ursprungligen sin början då det högernationalistiska partiet Legas populära ledare Matteo Salvini drog sitt parti ur regeringssamarbetet med Femstjärnerörelsen den 8 augusti.

Salvini - som hade stark medvind i enkäterna - krävde nyval, och räknade med att ett nyval skulle föra honom till premiärministerposten. Salvinis popularitet hade ökat i takt med att han tog i med hårdnyporna mot invandrare.

Att Femstjärnerörelsen och PD var redo att samarbeta för att undvika nyval blev ett bakslag för den tidigare inrikesministern Matteo Salvini och hans hårda migrationspolitik.

 Premiärminister Giuseppe Conte ringer traditionellt in den nya regeringens första möte 5.9.2019
Bildtext Premiärminister Giuseppe Conte ringer traditionellt in den nya regeringens första möte 5.9.2019
Bild: EPA-EFE/MAURIZIO BRAMBATTI

Står inför svåra ekonomiska beslut

Italien kämpar med en väldig statsskuld och behöver en fungerande regering för att få bukt med ekonomin. Den nya regeringen kommer att tvingas fatta svåra ekonomiska beslut.

Det finns en risk för att de tidigare motståndarna Femstjärnerörelsen och PD inte ska klara av att samarbeta under någon längre tid.

Den nya italienska regeringen 5.9.2019
Bildtext Den nya italienska regeringen 5.9.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: AFP, BBC

Diskussion om artikeln