Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Så tar sig Finland (möjligen) till EM – tabelläget i kvalet just nu

Från 2019
Huuhkajat, Helsinki, 02.09.2019
Bildtext Finlands herrlandslag vet vad som krävs av dem i dag.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Finlands absolut viktigaste match i EM-kvalet står för dörren. Klockan 21.45 drar matchen mot Grekland i gång på torsdagskvällen i Tammerfors. Sedan får 90 minuter visa hur fortsättningen ser ut. Med tre poäng i kväll står nämligen dörren vidöppen – utan de tre poängen blir det lite krångligare. Hemmamatcherna i höst är ändå Finlands gyllene nyckel.

Med fyra matcher spelade ligger Finland tvåa i tabellen i sin grupp med nio poäng. Tre poäng färre än förhandsfavoriten och ettan Italien, och tre poäng mer än trean Armenien.

Sex matcher återstår med matchen mot Grekland i dag medräknad.

Just nu har Finland alltså grepp om andraplatsen, vilket är precis vad som krävs för en biljett till EM.

Poängtabell
LandSpeladeSegrarOavgjordaFörlusterMålskillnadPoäng
Italien44001212
Finland430149
Armenien420216
Grekland4112-24
Bosnien-Hercegovina4112-24
Liechtenstein4004-130

Grekland som är Finlands första hinder på vägen i kväll, och som på förhand sett skulle vara den tuffaste motståndaren i kampen om andraplatsen, ligger nu fem poäng efter Finland.

En trepoängare i kväll skulle alltså öka avståndet till åtta poäng.

Armenien skrällde i juni och vann mot Grekland – i dag är det ändå Italien, som inte förlorat en enda match, som står för motståndet för armenerna.

Samtidigt spelar Bosnien-Hercegovina som nu ligger på samma poäng som Grekland mot Liechtenstein i dag. En seger för Bosnien där skulle med största sannolikhet föra upp laget till trea före Armenien.

Vinner alltså Finland och Italien i dag har Finland en marginal på åtta poäng till Grekland, och sex poäng till Armenien. Vinner också Bosnien-Hercegovina är Finlands avstånd till trean fem poäng.

En ypperlig utgångspunkt inför de fem sista matcherna.

Tim Sparv, Helsinki, 02.09.2019
Bildtext "Allt avgörs mellan öronen. Tre poäng skulle innebära ett stort kliv mot EM" sade Tim Sparv inför matchen.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Spekulationer: Sen då?

Om tre dagar är det sedan dags för veckans hemmamatch nummer två – Italien den här gången. Högst antagligen en svår nöt att knäcka, men Markku Kanerva eftersökte bonuspoäng också i den matchen.

Sett till sämsta möjliga resultat på söndag, det vill säga ifall Finland förlorar den matchen, stannar finländarna på 12 poäng (förutsatt att de vinner i dag).

Efter det återstår ännu två hemmamatcher för Finland – mot Armenien i oktober och mot Liechtenstein i november. Vinner Finland båda (tillsammans med dagens Greklandmöte) har de redan samlat på sig 18 poäng.

Finlands matchprogram

Om Finland inte kniper en enda annan poäng (än de ovannämnda) skulle det för Bosnien-Hercegovina alltså gälla att på de nu sex kvarvarande matchomgångarna knipa minst fem segrar – fyra till ifall de vinner över Liechtenstein i dag – för att få grepp om andraplatsen.

Kvar på deras spelschema finns bland annat en match mot Finland, en mot Italien och en mot Grekland.

Vinner Finland alla hemmamöten förutom mot Italien (och inte lyckas ta några poäng på bortaplan) krävs det att Grekland vinner alla sina kvarvarande matcher efter i dag för att gå om Finland.

Och det samma gäller även Armenien.

Klart som korvspad är förstås, att både Armenien och Grekland inte i sådana fall kan vinna alla sina kvarvarande matcher, eftersom de också spelar en inbördesmatch i november.

Att vinna över Grekland i dag, Armenien på hemmaplan i oktober, och Liechtenstein i Helsingfors i november skulle alltså med största sannolikhet föra Finland till ett EM-slutspel.

Finland spelar sina två följande hemmamatcher i Tammerfors.
Bildtext Finland har vunnit fem av fem matcher på Ratina. Blir det den sjätte i dag?
Bild: imago images / Nordphoto/ All Over Press

Mindre än tre poäng i dag då?

Tar Finland en poäng i dag ligger de fortsättningsvis fem poäng före Grekland. Och troligen tre poäng före Bosnien-Hercegovina.

Med de två eventuella hemmasegrarna senare i höst skulle Finland då ha 16 poäng. I sådana fall skulle Grekland behöva minst fyra segrar på fem matcher för att gå om Finland.

Bosnien-Hercegovina behöver däremot i för dem det sämsta läget fem segrar (förlust i dag), eller i bästa läget (seger i dag) bara tre segrar på fem matcher för att ta hand om andraplatsen.

Förlorar Finland däremot i dag stiger Grekland med största sannolikhet till trea med två poäng upp till Finland – och ekvationen blir en helt annan.

Sedan finns det förstås en hel massa andra vägar, segrar och oavgjorda matcher som kan säkra Finland andraplatsen.

Hemmasegrar i höst ser ändå alltså ut att vara den enklaste vägen – den gyllene nyckeln – för Finlands del, och den första bör tas i dag.

Blir Finland ändå trots allt bara trea eller sämre i gruppen, har man fortfarande chansen till EM via Nations League.

Diskussion om artikeln