Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Lojos nya köpcentrum kan bli en energispruta för centrum

Från 2019
En stor vit byggnad som det står Lohi och Laurea på.
Bildtext Också yrkeshögskolan Laurea finns i det nya köpcentret Lohi.

Det nya köpcentret i centrum av Lojo kan ha en positiv effekt på kommersen i närbelägna butiker. Det förutspår Tom Gammals, vd för företagsutvecklaren Novago.

Lojos splitternya köpcenter Lohi öppnade dörrarna på torsdagen (5.9). Byggnaden på 15 000 kvadratmeter står klar, men utanför byggnaden pågår ännu byggarbetet för fullt under torsdagsmorgonen.

Yle Västnylands redaktör och Novagos Tom Gammals får ställa sig vid en trappa till en byggnad på andra sidan gatan för att inte stå i vägen för stenläggningen.

"Bra med något nytt"

Novagos kontor ligger bredvid köpcentret så Gammals har fått följa med byggarbetet på nära håll. Han ställer sig positivt till nyöppnade Lohi.

- Jag tycker det är riktigt bra med något nytt i centrum av Lojo. Här har inte hänt något på de senaste åren. Det är en energispruta.

Det är för lätt att säga att allt annat dör ut när det byggs köpcentra. Om du har en livskraftig verksamhet så försvinner inte kunderna

I köpcentret finns bland annat klädaffärer, restauranger, ett apotek, en bokhandel, en mataffär och Alko. Yrkeshögskolan Laureas lokaler finns i centrets övre våning.

Placeringen av Lohi är intressant med tanke på att det är beläget endast ett stenkast ifrån köpcentret Lohjantähti och varuhuset Prisma.

Flera av butikerna har valt att flytta från respektive affärskomplex till nya Lohi.

En stor vit byggnad med byggarbete framför.
Bildtext Lohi ligger i centrum av Lojo.
Bild: Yle / Nicole Hjelt

- En viss köpgrupp har ett rätt så starkt grepp om Lojo. Det för med sig för- och nackdelar. De har alldeles säkert räknat ut att det ska löna sig, konstaterar Gammals om placeringen.

Såväl Prisma som Lohi hör till Suur-Seudun Osuuskauppa, SSO.

Lohi finns på Storlojogatan i centrala Lojo. En vanligare lösning är att bygga köpcenter nära större vägar istället för stadskärnan. Gammals säger ändå att han tror på beslutet att ha centret inne i stan.

- Vi behöver väcka liv i butiker i centrum.

Placeringen i centrum bättre för små affärer

En farhåga som gått att utläsa i kommentarstrådar på sociala medier är att mindre affärer blir lidande då köpcentret öppnar. Även om risken finns menar Gammals att det inte är så enkelt.

- Det är för lätt att säga att allt annat dör ut när det byggs köpcentra. Om du har en livskraftig verksamhet så försvinner inte kunderna.

- Det är klart att de kan prova något nytt av nyfikenhet, men om du har ett fungerande koncept ser jag ingen orsak att det skulle sluta fungera för att en ny butik öppnar i närheten.

En man i mörk kostym på en trappa til en stor vit byggnad.
Bildtext Lohi tar inte kål på de mindre butikerna, menar Tom Gammals.
Bild: Yle / Nicole Hjelt

Gammals säger att inverkan skulle ha varit betydligt större om centret placerats utanför stan.

- Nu skiftar centrumverksamheten kanske 200 meter. Det kan hända att de i bortre ändan kan känna av det, men det gäller att adaptera sig och locka tillbaka strömmarna.

De mindre affärerna kan rentav dra nytta av köpcentret, tror Gammals.

- Företagare kan få en konkurrensfördel då strömmarna kommer hitåt. Folk är mer intresserade att spendera pengar när det kommer något nytt, och då vill de säkert spendera pengar på annat också. Det hämtar definitivt mer positivt än negativt med sig.

Kan locka besökare från andra kommuner

Klart är i alla fall att Lohi kommer att synas i stadens kundströmmar, menar Gammals.

- En så här stor satsning i ett av stadens hörn kommer att inverka på hur folk rör sig och vad de gör.

Med lite tur kan köpcentret också locka en del kunder från annat håll, tror han.

- Vi har Vichtis med Nummela relativt nära. Det är mycket möjligt att det kan hämta lite människor därifrån. Det är svårt att säga hur långt effekten sträcker sig västerut, men det kan nog hända att det kommer lite därifrån också.

Diskussion om artikeln