Lojo sjukhus firar 40 år på Tynnismalmen: ”Det är ett stort och litet sjukhus utan hierarkiska trösklar”
Från ett pyttelitet sjukhus, egentligen ett enda rum, byggt 1911 av Lojos första kommunalläkare Oskar Brummer, till ett sjukhuskomplex på Tynnismalmen med 150 bäddplatser, 20 000 remisser och 100 000 besök per år. Lojo sjukhus firar 40 år på sin nuvarande plats och framtidstron är god enligt sjukvårdsområdets direktör.
- När man kommer innanför sjukhusets dörrar blir man förvånad över hur lugnt, trevligt och stillsamt, men samtidigt dynamiskt och aktivt det här sjukhuset är, säger chefsläkare Tom Löfstedt.
Tom Löfstedt kom till Lojo sjukhus från ett annat litet sjukhus, nämligen Raseborgs sjukhus i Ekenäs.
- Efter tolv år i Ekenäs kom jag hit lite som gubben ur lådan men måste ärligt säga att jag blev överraskad av hur trevligt här är och att jag faktiskt får tala svenska med mina arbetskamrater, säger Tom Löfstedt.
I början hade vi inte lika många specialiteter som vi har idag
Utvecklingsplanerare Heidi Wennerstrand-Hand
Nuvarande Lojo sjukhus invigdes 1979. Bakom byggprojektet stod bland andra bygdens ministrar Johannes Virolainen och Veikko Helle samt Lojos dåvarande stadsdirektör Toivo Peltonen och chefsläkare Matti Viranko. Samma år öppnade också numera nedlagda Fagernäs psykiatriska sjukhus.
Lojo sjukhus har byggts till flera gånger, senast i fjol (2018) då den psykiatriska enheten öppnade.
- I början hade vi inte lika många specialiteter som vi har idag, berättar utvecklingsplanerare Heidi Wennerstrand-Hand och räknar upp förlossningar, kvinnosjukdomar, inre medicin och kirurgi som de första avdelningarna.
- Plus jouren förstås, säger Heidi Wennerstrand-Hand.
Ganska tidigt kom också avdelningarna för ögonsjukdomar, neurologi och barnsjukdomar.
- När Mjölbolsta sjukhus lades ner i mitten av 1990-talet kom också lungsjukdomar, hudsjukdomar och öron-näsa-hals till Lojo, tillägger Heidi Wennerstrand-Hand.
Vi har en lojal personal. Det sådant som inte längre existerar inom sjukvården
Sjukvårdsområdets direktör Ville Pursiainen
Sjukvårdsområdets direktör Ville Pursiainen är rätt ny på sin post. Han jobbade tidigare i Borgå sjukhus och har varit ungefär ett år i Lojo.
- Lojo är ett dynamiskt sjukhus. Jag skulle säga att det är personalen som gör sjukhuset speciellt. Vi har en lojal personal. Det sådant som inte längre existerar inom sjukvården, säger Ville Pursiainen.
En av de lojala är barnmorskan Josefine Godenhjelm. Hon har jobbat på förlossningsavdelningar på stora sjukhus och berättar att hon - på tal om lojalitet - nyligen blev erbjuden jobb på ett annat sjukhus, men tackade nej.
- Jag tycker att Lojo sjukhus har en hemtrevlig stämning, patienterna blir väl omhändertagna, jobbet är flexibelt och samarbetet mellan de olika avdelningarna gör det extremt roligt att jobba här, säger Josefine Godenhjelm.
Vår målgrupp finns i huvudsak på Instagram. Dit sätter vi bilder på de söta barn som föds här, men också information om smärtlindring och våra introduktionsbesök som är ganska unika
Barnmorska Josefine Godenhjelm
Förlossningsavdelningen, men också de övriga avdelningarna vinnlägger sig om att ge service på både finska och svenska.
Josefine Godenhjelm säger att man till och med försöker hälsa föderskor och andra klienter som talar något främmande språk välkomna på deras modersmål.
- Vi googlar. Det blir inte alltid helt korrekt, men vi försöker, säger Josefine Godenhjelm.
I synnerhet Lojo BB är aktiv på att marknadsföra sin enhet. Så länge förlossningarna är fler än tusen per år kan förlossningsavdelningen känna sig trygg. I fjol föddes 1018 barn i Lojo.
- Vi har ett jättefint och ganska nytt Instagramkonto. Många vet inte om att man får välja var man vill föda sitt barn. Vår målgrupp finns i huvudsak på Instagram. Dit sätter vi bilder på de söta barn som föds här, men också information om smärtlindring och våra introduktionsbesök som är ganska unika.
Josefine Godenhjelm, barnmorska på Lojo sjukhus berättar att introduktionsbesöken är väldigt populära. Under besöket får de blivande föräldrarna veta var de ska komma in, var de kan parkera bilen och så får de förstås bekanta sig med de lokaler där de ska föda och tillbringa dygnet eller dygnen efter förlossningen.
Ris och ros
Dagen efter ett besök på Lojo sjukhus får klienten ett textmeddelande i telefonen där hen får berätta hur sjukhusvistelsen förlöpte.
- Vi får mycket positiv respons via sms, mellan 250 och 300 varje vecka, säger utvecklingsplanerare Heidi Wennerstrand–Hand.
Både sjukhusets ledningsgrupp och berörda avdelningar går igenom responsen. Det här gäller både ros och ris och förslag till förbättringar eller idéer.
Därmed vill jag inte säga att solen skiner varje dag, men det är dynamiskt, lätt och funktionellt att jobba här
Chefsläkare Tom Löfstedt
Trivsel är något som poängteras flera gånger, både i klienternas respons och bland sjukhusets personal.
- Det är ett stort och litet sjukhus där det är lätt att samarbeta. Vi har inga stora hierarkiska trösklar. Därmed vill jag inte säga att solen skiner varje dag, men det är dynamiskt, lätt och funktionellt att jobba här, säger chefsläkare Tom Löfstedt.
Men om vi förlorar någon specialitet ska vi också få något ersättande
Sjukhusdirektör Ville Pursiainen om framtiden
När man pratar historia och nutid i samband med ett jubileum så ligger det nära till hands att man också vill blicka framåt. På Lojo sjukhus väljer man att se med tillförsikt mot framtiden.
- Framtiden ser ganska stabil ut. Utmaningarna ligger i kommunernas ekonomi och den åldrande befolkningen. Våra tjänster kommer att utökas, men personalen kommer inte att växa, säger sjukvårdsområdets direktör Ville Pursiainen.
I planerna finns att eventuellt flytta hälsocentralens bäddavdelning till sjukhusområdet, men hur och när är oklart.
- Som vi alla vet är det dyrt att bygga, så det här kan ta flera år, säger Ville Pursiainen.
Sjukvårdsområdets direktör menar att det kommer att ske en del förändringar också i de specialiteter Lojo sjukhus har eller har haft. Till exempel canceroperationerna sköts numera i Helsingfors.
- Men om vi förlorar någon specialitet ska vi också få något ersättande, säger sjukhusdirektör Ville Pursiainen.
