Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

"Vi vill bara fortsätta vårt jobb" - Helsingfors räddningsskola är i limbo, besked om fortsättningen kommer sannolikt inom en månad

Från 2019
Brandmännen står på knä och poserar.
Bildtext Det nyblivna räddningsmanskapet poserar med sina hjälmar. Till höger Björn Kullberg.
Bild: Charlotte Lindberg

Helsingfors räddningsskola ska sluta med sin verksamhet 2021, efter att tidigare inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) upphävde skolans licens i fjol. Helsingfors stad har ändå gjort en skrivelse till den nya inrikesministern där de vädjar om att verksamheten ska fortsätta. Skolans personal vill stanna.

En regnig torsdagskväll firar Räddningsskolan sin 41:ta examensfest på Busholmen i Helsingfors. Björn Kullberg har precis blivit utexaminerad.

Han står med brandsoldatshjälmen under armen medan han förklarar varför det är så viktigt att Helsingfors räddningsskola bevaras.

- Själv skulle jag inte ha varit färdig att lämna allt och flytta till Kuopio. Det skulle vara väldigt synd ifall Helsingfors utbildning flyttar dit, för jag tror att många tänker som jag, de skulle inte söka in till utbildningen ifall de måste flytta, säger Kullberg.

Björn Kullberg
Bildtext Björn Kullberg skulle inte ha varit redo att flytta till Kuopio för att genomföra sin utbildning.
Bild: Charlotte Lindberg

Enligt honom finns det många andra orsaker till varför skolan borde stanna i Helsingfors.

- Utbildningen är väldigt praktiskt inriktad, och därför är det bra att vi är placerade här i Helsingfors. Vi tränar på de platser där vi i arbetslivet kommer vara. Ifall vi övar på något som kan hända i spårvagnar eller ett tåg, är vi på plats och utför övningen där.

Utbildningen inleds varje höst och en klass består av 15 elever. Utbildningen tar två år att genomföra.

Helsingfors vädjar till nya inrikesministern

Tidigare inrikesminster Kai Mykkänens (Saml) beslut 2018 om att stänga Räddningsskolan i Helsingfors ledde till protester.

Enligt beslutet ska utbildningen koncentreras till Kuopio från och med 2021 - fram till det får eleverna slutföra sin utbildning i Helsingfors.

Mykkänens beslut upprörde en stor del av stadens beslutsfattare och flera av dem motsatte sig beslutet. Stadsstyrelsen vill att Räddningsskolan hålls kvar i Helsingfors.

Ända sedan Mykkänens beslut har Räddningsskolans framtid varit osäker. Under stadsstyrelsens möte den 17 juni 2019 beslöt stadsstyrelsen att Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori och kanslichef Sami Sarvilinna ska kontakta inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) om en fortsättning på Räddningsskolans verksamhet.

- Vi har lämnat in brevet, men vi har ännu inte fått ett svar. Vi förväntar oss att få ett svar inom den här månaden, säger Sarvilinna.

Brandmännen lägger på sina hjälmar.
Bildtext Det nyblivna räddningsmanskapet drar på dig sina hjälmar.
Bild: Charlotte Lindberg

"Att fortsätta verksamheten är det enda rätta beslutet"

Närmare 90 procent av de som utbildar sig inom branschen utbildar sig i Kuopio. Ända sedan beslutet om att flytta den resterande verksamheten från Helsingfors till Kouvola har räddningsskolans framtid varit osäker.

- Det är självklart att det påverkat oss. Det ligger alltid någonstans undermedvetet och trycker ned stämningen. Ibland känns det som vi skulle ha samarbetsförhandlingar på gång även om vi bara vill fortsätta med vårt jobb, säger Helsingfors räddningsskolas rektor Matti Waitinen.

Matti Waitinen
Bildtext Rektor Matti Waitinen anser att det skulle vara en stor förlust att förlora Helsingfors Räddningsskola.
Bild: Charlotte Lindberg

- Vi är alla av samma åsikt att det var ett dåligt beslut.

Både Waitinen och Kullberg är ändå hoppfulla inför skolans framtid.

- Alla på skolan väntar på att få ett svar om att vi kan fortsätta med vår verksamhet. Även om vi fortfarande befinner oss i en oklar situation är vi positivt inställda för framtiden, säger Waitinen.

- Det ser bra ut för tillfället och vi hoppas på att beslutet är att skolan får fortsätta utbilda brandmän här i Helsingfors. Jag anser att det är det enda rätta beslutet, säger Kullberg.