Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Arkeologiskt detektivarbete bar frukt - skelettfynd av mamma och barn visar att området kring Lilltorget har en betydligt längre historia än man tidigare trott

Från 2019
Lilltorget med stadsbiblioteket i Åbo
Bildtext Fynden gjordes på Julinska tomten i Åbo.
Bild: YLE Åboland

Arkeologiska utgrävningar vid Julinska tomten i Åbo visar att traktens historia är betydligt äldre än man tidigare trott.

Ett skelett av en ung kvinna som upptäcktes 1984 har med hjälp av kol-14-metoden daterats till 1400-talet, det vill säga senmedeltiden.

Resultatet avviker från tidigare kunskap med åtminstone 100 år.

På Aura ås västra sida vid Lilltorget finns den så kallade Julinska tomten där man genom åren gjort flera arkeologiska utgrävningar.

De största utgrävningarna i området gjordes 1984-1985, då kvarlevor från 600 avlidna personer hittades på tomten. Kvarlevorna daterades då enligt Helige Andes kapell som fanns belägen i området till 1580-1650.

Ung mamma med barn

Sommaren 2017 fann man kvarlevorna av ett litet barn i Åbo slotts förråd, och i januari i år kunde man koppla samman barnet med skelettet av den 16-åriga gravida mamman som upptäcktes 1984.

Med hjälp av kol-14-metoden har man nu kunnat visa att skelettet från mamman är åtminstone 100 år äldre än man tidigare trott, och att hon begravdes innan Helige Andes kapell var byggt.

Fyndet innebär att hela områdets historia och Åbos stadsbilds historia sätts i ett nytt ljus.

Diskussion om artikeln