Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Grovt brott att köra mot rött fastän det inte finns andra trafikanter i korsningen – det här slår Högsta domstolen fast

Från 2019
Rött trafikljus
Bildtext Också fastän det saknas trafikanter i korsningen är det grovt äventyrande av trafiksäkerheten att köra mot rött, slår Högsta domstolen fast.
Bild: Yle/Jeanette Winberg

Enligt Högsta domstolen är det ett grovt brott att köra mot rött fastän det inte finns andra trafikanter i korsningen. Domstolen dömer därför en man som två gånger körde mot rött i Helsingfors för grovt äventyrande av trafiksäkerheten. Domen gavs på torsdagen.

Mannen tankade sin bil och körde iväg utan att betala. Första gången han körde mot rött var i korsningen Gripvägen-Backasgatan och andra gången i korsningen Backasgatan-Forsbyvägen i Kottby i Helsingfors.

Bränslestölden skedde nattetid och mannen menar att det inte fanns annan trafik i korsningarna och att föret och sikten var goda.

Högsta domstolen konstaterar att det mycket riktigt är färre trafikanter i rörelse nattetid än dagtid och att sannolikheten för att köra på någon därmed är mindre. Korsningarna där mannen körde mot rött är ändå stora och livligt trafikerade och där finns trafik också nattetid, konstaterar domstolen.

Förorsakade ingen konkret fara, men det berodde på slumpen

Att mannen körde mot rött har varit ägnat att förorsaka fara eftersom han kunde ha krockat med bilister, cyklister eller fotgängare. Därmed har det funnits en möjlighet till en allvarlig skada, enligt Högsta domstolen.

Mannen påpekar att han svängt till höger båda gångerna då han körde mot rött, vilket enligt honom är mindre farligt. Domstolen anser också att det är mindre farligt att svänga till höger än om han skulle ha kört rakt eller svängt till vänster. I vilket fall som helst måste det ses som överraskande och oförutsägbart.

Enligt domstolen har mannen inte förorsakat någon konkret fara, men det beror på slumpmässiga orsaker som han inte själv kunde påverka. Det vill säga att det vid tidpunkten inte fanns andra trafikanter i korsningarna.

Dömdes till böter

Enligt Högsta domstolen har agerandet varit ägnat att förorsaka allvarlig fara för någon annans liv eller hälsa och mannen döms därför för grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Högsta domstolen ändrade inte på hovrättens dom.

Helsingfors hovrätt dömde mannen för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och snatteri till 60 dagsböter och körförbud.

Högsta domstolen tog enbart ställning till om körandet mot rött utgjorde en allvarlig fara för liv och hälsa och om brottet ska ses som grovt.

Diskussion om artikeln