Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

HS: Katastrofläge inom barnskyddet i Vanda - sex personer sade upp sig på en vecka

Från 2019
Uppdaterad 05.09.2019 16:45.
Ensam teddybjörn i naturen.

Barnskyddet i Vanda har på kort tid ställts inför en mycket besvärlig personalsituation. På bara en vecka har sex anställda på avdelningen för institutionsvård sagt upp sig, skriver Helsingin Sanomat.

Bara två anställda har nu hand om 250 utplacerade barn och unga från Vanda.

Hanna Pösö, servicechef vid barnskyddet i Vanda, säger att man försöker lappa hålet efter personalflykten med interna arrangemang och förmanskrafter.

I slutet av september får barnskyddet en halv resurs till då en person som nyss gått i pension går med på att en tid sköta jobbet som ledande socialarbetare.

Enorm brist på socialarbetare

- Det här är en del av en större problematik. Det har rått en enorm brist på socialarbetare redan länge och under långa perioder har vi inte haft en enda ansökan på våra annonser, säger Pösö.

De anställda inom barnskyddet är lågavlönade, påpekar hon. Om en närliggande kommun erbjuder lite högre lön är det lockande att söka sig bort. Det kan leda till att också de övriga på avdelningen börjar fundera på sin framtida karriär.

- Arbetet på barnskyddet är mycket belastande och innebär ett stort ansvar. Antalet klienter har ökat, och det har blivit allt svårare att hitta bra institutionsplatser för barn och unga, säger Pösö till Helsingin Sanomat.

Så här säger lagen:
Det är Social- och hälsovårdsministeriet som ansvarar för beredningen och den allmänna styrningen av lagstiftningen gällande barnskyddet. Kommunerna ansvarar för att ordna barnskyddstjänster. Syftet med barnskydd är att trygga barnets rätt till en trygg uppväxtmiljö, en harmonisk och mångsidig utveckling samt till särskilt skydd. Det förebyggande barnskyddet och tidigt stöd är mycket viktiga.

Diskussion om artikeln