Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

San Francisco: Vapenlobbyn NRA klassas som en terrororganisation

Från 2019
Den amerikanska vapenlobbyn NRA rekryterar medlemmar i ett tält under ett vapenjippo i Indianapolis 2010.
Bildtext NRA rekryterar medlemmar bland annat på olika skjutvapenjippon. Den här arkivbilden från år 2010 är fotograferad i Indianapolis.
Bild: All Over Press/Jim West/Alamy

Vapenvåldet i USA är som en epidemi. Det anser beslutsfattare i San Francisco och uppmanar andra städer att följa deras exempel och klassa NRA som en terrororganisation. NRA är, föga överraskande, rasande.

Enligt beslutet i San Franciscos Board of Supervisors är USA:s främsta skjutvapenlobby, National Rifle Association (NRA), en “domestic terrorist organization”, alltså en inrikes terrororganisation.

Amy Hunter, talesperson för NRA, tycker att beslutet är äckligt och San Francisco borde skämmas.

- Det är en hänsynslös attack mot en laglydig organisation, dess medlemmar och de friheter som de alla står för, säger Hunter i ett uttalande.

Det var ursprungligen Catherine Stefani, medlem i Board of Supervisors, som lade fram motionen efter att tre personer hade dödats och tiotals skadats i samband med en skjutning under en matfestival i staden Gilroy i Californien.

"Vilseledande propaganda"

Beslutet i den kaliforniska staden San Francisco kan också ses som en reaktion på flera masskjutningar i USA den senaste tiden.

Efter masskjutningarna i El Paso (22 döda) och Dayton (9 döda) i början av augusti ska USA:s president Donald Trump redan ha varit öppen för att införa striktare bakgrundskoll för personer som vill köpa vapen.

Enligt CNN lyckades NRA övertala Trump att backa i frågan.

person håller upp skylt där det står NRA KILLS.
Bildtext NRA är gång på gång föremål för protester. Den här bilden är från March For Our Lives-demonstrationen i Washington, D.C. i mars 2018.
Bild: Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Enligt motionen sprider NRA vilseledande propaganda och organisationen låter bli att berätta om alla faror med vapen. En formulering som NRA reagerat kraftig mot är att de “uppmanar vapenägare att utföra våldsdåd”.

Ska undvika leverantörer som samarbetar med NRA

Stefani säger vidare att NRA försöker stoppa forskning om skjutvapenvåld, förhindra att information om vapenvåld delas och blockera alla lagförslag som kunde förebygga vapenvåld.

Hon refererar också till hur USA:s justitiedepartement definierar terrororganisationer och anser att NRA uppfyller kriterierna.

- NRA finns till för att sprida vapenvänlig propaganda och sätta vapen i händerna på de personer som kan skada och terrorisera oss, säger Stefani.

Uppvisning av vapen på NRA:s årliga möte i Georgia 2017.
Bildtext NRA brukar försvara rätten att bära skjutvapen med att amerikaner ska få försvara sig själva, medan kritiker understryker att det varje år är många människor i USA som får sätta livet till när de skjuts.

Att San Francisco gått in för att officiellt klassa NRA som en terrororganisation betyder bland annat att staden försöker undvika leverantörer och entreprenörer som har kopplingar till organisationen.

"Ord spelar roll"

I praktiken har beslutet ändå ingen stor inverkan, åtminstone på kort sikt.

Men Catherine Stefani hoppas att det ska göra skillnad längre fram i tiden.

- Jag är övertygad om att ord spelar roll, och jag tror att det här är ett steg i kampen mot den negativa effekt som NRA har.

Enligt beslutet ska staden och San Francisco County driva frågan vidare och försöka få andra städer, delstater och till och med regeringen att gå samma väg.

Nation Rifle Associations (NRA) högkvarter i Fairfax, Virginia.
Bildtext NRA:s högkvarter i Fairfax, Virginia.
Bild: All Over Press/B Christopher/Alamy

Källor: San Francisco Board of Supervisors, Fox News, CNN, CBS, New York Times, BBC

Diskussion om artikeln