Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Veikkaus marknadsföringsmiss och Postens lönepolitik väckte debatt i riksdagen under höstens första frågestund

Från 2019
Kommun- och omsorgsminister Sirpa Paatero under riksdagens frågetimme 5.9.2019. Bredvid henne ministrarna Li Andersson och Maria Ohisalo
Bildtext Kommun- och omsorgsminister Sirpa Paatero under riksdagens frågestund 5.9.2019. Bredvid henne ministrarna Li Andersson och Maria Ohisalo
Bild: Lehtikuva

Kommun- och omsorgsminister Sirpa Paatero var i hetluften under höstens första frågestund då främst Sannfinländarna ställde den ena frågan efter den andra om Postens löner och Veikkaus marknadsföringsmiss.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-Aho var först under torsdagens frågetimme med att ställa frågor om de stora löneskillnaderna mellan Postens anställda och verkställande direktören.

Halla-aho frågade hur det är möjligt att i ett statsägt bolag betala ut löner som det inte går att leva på samtidigt som ledningen lyfter tiotusentals euro i månaden.

Han frågade också om staten ska se över hurudana löner som betalas till ledningen för statsägda bolag.

Paatero riktade blickarna mot den tidigare regeringen

Kommun- och omsorgsminister Sirpa Paatero (SDP) sade att varje regering i början av sin period fattar beslut om lönerna för ledningen i statsägda bolag.

Enligt Paatero följer Finland fortfarande de beslut som den förra regeringen fattade om chefslönerna år 2016.

Sannfinländarnas Jussi Halla-aho frågade också om importen av arbetskraft ligger bakom de låga lönerna i en del branscher.

Arbetsminister Timo Harakka från Socialdemokraterna svarade att regeringsprogrammet har som mål att motverka för låga löner och också människohandel. Enligt Harakka går människohandel ofta hand i hand med låga löner.

Kommun- och ägarstyrningsminister Sirpa Paatero ställde å sin sida en kritisk fråga till fackförbunden. Hon undrade hur det är möjligt att de accepterar avtal med löner som det inte går att leva på.

Också flera andra Sannfinländska riksdagsledamöter ställde frågor om Postens löner och ville diskutera arbetskraftsinvandring.

Samlingspartiet å sin sida höll ganska låg profil. Den enda som ställde en fråga kring ämnet i dag var Ben Zyskowicz.

Centerns Kurvinen orolig för bybutikernas framtid

Kristdemokraternas ordförande Sari Essayah hörde till dem som ställde frågor kring Veikkaus och bolagets ansvar för att motverka spelberoende.

Minister Paatero svarade att hon i dag gick ut i offentligheten med att Veikkaus ska se över sin marknadsföring och minska antalet spelautomater.

Centerns Antti Kurvinen frågade minister Paatero vilka spelautomater som ska bort. Han uttryckte sin oro för att allt fler bybutiker tvingas stänga och att spelautomater finns bara i stormarknader i framtiden.

Enligt Paatero är det bolaget Veikkaus som har ansvar för hur antalet spelautomater minskas.

Hon underströk också att ett minskat antal spelautomater kommer att leda till att Veikkaus har mindre pengar att dela ut till föreningar.

Diskussion om artikeln