Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Travdalen i Vasa ska bli hem för 2 500 invånare – nytt gruppbyggande planeras

Från 2019
Uppdaterad 05.09.2019 21:47.
en illustration av det planerade bostadsområdet i Sandviken i Vasa. På bilden ser man en rad av så kallade town houses med grönområden framför sig.
Bild: Vasa stad

På platsen där den gamla travbanan fanns i Vasa planeras nu en ny form av centrumboende. En del av Travdalen reserveras för gruppbyggande.

I början av nästa år ska byggandet av bostäder för mellan 2 000 och 2 500 invånare inledas. Tanken är att detaljplanen ska godkännas vid årsskiftet.

- Målet är att Travdalen ska bli en mångsidig stadsdel med mycket gemenskap där Vasas rutplanecentrum fortsätter, säger planläggningsarkitekt Oliver Schulte-Tigges på Vasa stad.

Oliver Schulte-Tigges, planläggningsarkitekt  på Vasa stad.
Bildtext Oliver Schulte-Tigges
Bild: Yle/Anna Ruda

Enligt Schulte-Tigges vill staden att olika byggföretag ska planera och bygga de olika kvarteren. Tack vare det här ska olika behov bättre kunna tillgodoses.

En arkitektillustration av hur det planerade bostadsområdet på travbanan i Vasa kommer att se ut, sett från skyn.
Bild: Lentokuva Vallas Oy

40 tomter för gruppbyggande

Det är meningen att gruppbyggande ska skapa gemenskap i Travdalen. Vid gruppbyggande är det privatpersoner som själva sköter byggprojektet och sedan flyttar in i bostäderna. Bostädernas pris bestäms av byggkostnaderna.

På området planeras 40 så kallade townhouse, urbana hus.

Salla Korpela, som är ordförande för föreningen Gruppbyggarna och som har skrivit flera böcker i ämnet berättar att den ganska ovanliga formen för bostadsägande har fötts genom liknande projekt.

Salla Korpela
Bildtext Salla Korpela
Bild: Tuomo Rintamaa/Yle

- Alla människor nöjer sig inte med bara konsumentrollen utan man vill vara med och påverka sin egen boendemiljö, säger Korpela.

Schulte-Tigges berättar att en stadsmiljö där det är nära till service och fritidsaktiviteter blir allt populärare i storstäder och i Sverige.

Gamla travbanan i Vasa, september 2019.
Bild: Yle/Jarkko Heikkinen

Långt byggprojektet

De första bostäderna ska börja byggas i Travdalen i början av 2021 och hela området ska vara färdigt om tio till femton år.

- Utmaningen är också att få området att fungera under hela byggtiden. För att garantera trivseln i Travdalen under byggtiden kommer tillfälliga lösningar att byggas, säger Schulte-Tigges.

Kommunaltekniken kan eventuellt börja byggas redan i år och markarbeten har redan påbörjats.

Artikeln baserar sig på Vaasan Ravilaaksoon toivotaan yhteisöllisyyttä ryhmärakennuttamisella – luvassa koti jopa 2500 asukkaalle skriven av Tuomo Rintamaa.

På andra språk

Diskussion om artikeln