Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Volleybollsherrarna förlorade EM-generalrepetitionen mot Italien – 18:e raka förlusten i år

Från 2019
Uppdaterad 06.09.2019 07:55.
Antti Siltala 2014
Bildtext Antti Siltala är med i Finlands landslag (arkivbild).
Bild: Maciej Kulczynski / EPA / All Over Press

I onsdags lyckades Finlands volleybollsherrar ändå vinna ett set, i torsdagens landskamp var Italien bättre med 3–0 i set och herrlandslagets 18:e förlust år 2019 var ett faktum. Det bådar inte särskilt gott inför EM som drar i gång nästa vecka.

Å andra sidan var motståndet nästan bästa tänkbara, Italien är för tillfället världstrea. I onsdagens match i italienska Cavalese vann Finlands herrar ett set, men i torsdagens match var Italien bättre i tre raka set. Siffrorna skrevs 25–23, 25–20, 25–15 till hemmalagets fördel.

Matchen kan ses via denna länk.

Urpo Sivula var lagets poängplockare med poängen 14/+3, följt av Markus Kaurto (9/+7). I Italien var Gabriele Nelli (11/+10) effektivast före Ivan Zaitsev (10/+7).

Mot det bättre

Trots att förlusten i princip var klarare än i onsdagens drabbning tyckte assisterande tränaren Sami Kurttila att torsdagens match var bättre.

– Vi hade ganska bra koll på deras världsstjärnor Zaitsev och (Osmany) Juantorena, till och med så bra att Zaitsev blev utbytt i andra setet, sade Kurttila per telefon till Yle Urheilu.

Finland kämpade bra men som det ofta går mot bättre motstånd kom skillnaden fram i slutet av seten.

– Jag kommer genast att tänka på ett par bollar i första set som vi bara borde ha vunnit. Mot länder av den här kalibern kan man inte bara hoppas. Har man en chans så ska man ta den, sade Kurttila.

I andra och tredje set hade Finland stora problem med italienarnas servar. Finländarna fick inte fason på servemottagningarna, vilket kom att spela en avgörande roll när bägge seten rann iväg till värdfolket.

– Vårt tema inför matchen var att bättre utmana Italien med vår egen serve. Vår serve var tyvärr inte tillräckligt bra och samtidigt förbättrade motståndarna sin egen serve, sade Kurttila.

0–3-förlusten innebär att Finland nu har förlorat 18 raka landskamper i rad. Träningsmatchen mot Estland den 29 augusti som Finland vann med 3–2 i set var inte en officiell landskamp. Knappast den skönaste resultatraden att ha i ryggen med EM bakom hörnet.

Resultat från landslagets matcher anno 2019 hittas här.

Herrlandslaget kommer tillbaka till hemlandet innan avfärden till EM i Slovenien på måndag. Finland inleder sin EM-sejour torsdagen den 12 september mot Nordmakedonien. Matchen som kör i gång klockan 18:30 kan ses i direkt sändning på TV2 samt på Yle Arenan.

Finlands matcher i EM-slutspelet i Ljubljana:

Torsdag 12.9. klockan 18.30 Finland – Nordmakedonien
Lördag 14.9. klockan 21.30 Finland – Slovenien
Söndag 15.9. klockan 18.30 Finland – Vitryssland
Måndag 16.9. klockan 18.30 Finland – Ryssland
Onsdag 18.9. klockan 21.30 Finland – Turkiet

Diskussion om artikeln