Han kommer att möta unga på biblioteken i Sibbo - i en växande kommun är marginalisering bland ungdomar en risk
Söderkulla bibliotek har i höst fått en ungdomsarbetare. Saska Sarnikorpi ska också röra sig i biblioteket i Nickby.
Att synas på biblioteken i Sibbo är ett helt nytt arbete för Saska och han får själv lägga upp det enligt behoven.
- Det är många ungdomar som vistas på biblioteket, och utbudet för dem är kanske inte så bra. Tanken kom också från det att biblioteksarbetarna inte kanske riktigt alltid vet hur man ska vara med ungdomarna. De vill ha stöd och verktyg för hur man ska arbeta med ungdomar, säger Sarnikorpi.
Hur Saska ska arbeta är inte ännu helt fastslaget. Preliminärt ska han vara två dagar i veckan på Söderkulla bibliotek, och varannan tisdag i Nickby huvudbibliotek. Det handlar mest om eftermiddagar och kvällar.
Resten av veckan träffar Saska Sarnikorpi unga i skolorna och ungdomsgårdarna. På torsdag kväll var han på Nickby Hjärta där det ordnades skoldisko.
Till skillnad från ungdomsledarna på ungdomsgården ska specialungdomsarbetare röra sig där ungdomarna finns.
Sedan början av september innebär det att han också möter unga på biblioteken.
- Det är ännu ganska tyst. Vi tror att bara vädret börjar bli lite höstigare så kommer det säkert att att finnas fler ungdomar på biblioteket och bli livligare.
I en växande kommun som Sibbo finns risken för att unga marginaliseras
Som specialungdomsarbetare ska Saska Sarnikorpi förebygga utslagning och marginalisering bland högstadieungdomar.
Det kan handla om att dricka kaffe tillsammans, eller tillsammans göra någon fritidssyssla.
Sarnikorpi berättar att många unga behöver hjälp, även om största delen av Sibboungdomarna har det bra.
- Så klart finns det i alla kommuner en grupp som hotar att bli marginaliserade, det ser jag här också. Speciellt eftersom Sibbo växer så fort ser jag att det finns en risk för att ungdomar som kommer från andra orter inte känner sig som hemma här.
Helt konkret kan det handla om en tonåring som inte har vänner och blir ensam. Det kan också vara fråga om ungdomar som inte trivs i skolan eller hemma.
- Om man inte trivs i skolan och inte hemma, eller om man inte har meningsfulla fritidssysslor blir det lätt så att man driver omkring, kanske super, eller gör andra saker som i långa loppet inte leder till något bra.
Här kommer Sarnikorpi in, genom att ge de unga sällskap och ett lyssnande öra.
- Det mest spännande är att försöka hitta på fritidsaktiviteter som de faktiskt vill göra. Det är inte alltid så lätt, men det är en jättebra känsla när de tycker om att göra något. Jag ser fram emot att ordna olika evenemang på biblioteken, vi har till exempel funderat på att ordna escape room.
Artikeln har uppdaterats 9.9.2019 kl 15.30: Två kansken har lagts till i citatet om bibliotekets utbud och behov.
