Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Uppdaterad 04.10.2021 14:56.

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

"Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen."

Judith Alm

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.

Ingredienser

  • 1 purjolök

  • 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe

  • 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t. ex. karl-johan eller champinjon, som bryns i smör. Blir extra gott om du använder både tofu och svamp! Borlottibönor (1 pkt) passar också bra.

  • 8 mellanstora potatisar, välj en fast ekologisk sort

  • 1 pkt grädde, växtbaserad eller vispgrädde av komjölk

  • 1 buljongtärning

  • 1 knippe persilja (kan uteslutas)

  • 1 nypa salt efter smak

Om du inte använder rökt tofu, dra gärna på med rosépeppar och 1-2 torkade libbstickeblad. Tänk i så fall på att libbstickan kan ge mycket smak, och använd inte fullt så mycket buljong. Smaka av!

Grönsaksbuljong hälls i en form
Bild: Yle/Esa Saari

Gör så här

  1. Skala och skiva potatisen tunt.

  2. Skiva tofun. Om du väljer svamp eller bönor så ska de fräsas lätt i smör.

  3. Repa av grönkålen (spar nerven i mitten till smoothie, soppa som ska mixas slät eller hemkokt buljong) och hacka bladen.

  4. Hacka purjolök och persilja.

  5. Sjud grädden och tillsätt buljong.

  6. Låt purjolök och persilja mjukna i grädden.

  7. Smörj en ugnsform. Lägg potatis i botten, varva med grönkål, tofu/svamp/bönor och täck med grädde.

  8. Baka lådan mitt i ugnen på 200 C tills grädden stannat och fått fin färg.

Pressa citron över vid servering och servera med rårörda lingon, syrad gurka eller surkål. Rostade, hackade hasselnötter är också väldigt gott att toppa lådan med.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Två kokböcker på ett bord med texten "vegval". På ena boken ligger det en mobiltelefon med en digital version av boken öppen.

Nu är Strömsös kokbok Vegval färdig – ladda ner era bästa vegetariska vardagsrecept

Här får du ny inspiration till din vegerepertoar.

Burgare på bondbönor

Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

Den här versionen är dessutom glutenfri.

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion rotsakssoppa med linser

Smakrik rotsakssoppa med röda linser

Min fyraårings favoritsoppa.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

En portion med friterade potatisknyten, pakoras.

Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion bönpasta med sås på en tallrik

Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

Proteinerna får du på köpet.

Vegetariska fredagstacos på en bricka

Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

Shakshouka i gryta

Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta

En vegetarisk klassiker!

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

Fullkornsnudlar på en tallrik

Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

Heltstekt blomkål med currysmör.

Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

Använd hela blomkålen på två nya sätt.

På andra språk

Diskussion om artikeln