Nu finns BUU-klubben med stödtecken
Svenska Yles barnredaktion satsar på innehåll med stödtecken. I två veckors tid använder BUU-klubbens programledare stödtecken. Dessutom finns det nu två barnserier där huvudpersonerna använder stödtecken.
Stödtecken betyder att man talar som vanligt och tecknar de viktigaste orden i satsen. För många barn är ett tecken lättare att förstå än ett ord.
Det är inte bara barn med språkstörning eller utvecklingsstörning som har hjälp av stödtecken.
- Jag ser användningen av stödtecken som en del av hela BUU-klubbens uppdrag om att finnas till för alla, och att stärka och stöda barns språkliga utveckling. Språk är ju så mycket mera än talat och skrivet språk, säger BUU-klubbens projektledare Ann-Catrin Rosenberg.
Från och med måndagen den 9 september 2019 använder BUU-klubbens programledare Malin Olkkola och Jontti Granbacka sig av stödtecken i studion i två veckors tid.
Det blir varierande och fartfyllt innehåll: barngäster, får och hönor i studion och mycket lek och sång - allt med stödtecken.
Utmanande och rolig produktion
Inför inbandningen måste programledarna studera stödtecken. Först skickades manusen till Annika Aalto på Finlands dövas förbund, som skickade videor med de stödtecken som behövdes tillbaka till programledarna.
I studion fick Malin och Jontti hjälp av teckenspråkstolk Jenny Derghokasian.
- Klart det är svårt att nästan lära sig ett nytt språk på så kort tid, men vi fick verkligen just den hjälp som vi behövde av både Annika, Jenny och Finlands dövas förbund. Och efter ett tag så blev vi båda ganska vana, tror jag, säger Malin Olkkola.
Det roligaste var nog situationen då man har två får och två hönor att hålla reda på, samtidigt som man ska intervjua ett barn och göra stödtecken!
Delar av programmen kommer också ut i en egen serie på Arenan, BUU med stödtecken. Den fyller vi på då vi har innehåll med stödtecken i framtiden.
Ny serie om djurvänner

På tisdag är det premiär för det nya finlandssvenska barnprogrammet Djurvänner. Det visas på tisdagar i BUU-klubben och finns också separat på Yle Arenan.
I Djurvänner träffar barn djuren på en liten familjedriven djurgård. De sköter om dem och umgås med dem. De får och är djurvänner. I programmet används tecken som stöd.
Serien produceras av Malakta Films.
Vad kan hända i en tambur?

Samtidigt passar vi på att nylansera en efterlängtad favorit, Tanjas Tambur från 2009, på Yle Arenan.
Tanja är 5 år och har nedsatt hörsel. Därför använder hon stödtecken.
Men det är inte det som den här dramaserien handlar om. Den handlar om att vad som helst kan hända i en alldeles vanlig tambur!
Också teckenspråk uppmärksammas
Stödtecken används både av hörande och av barn med nedsatt hörsel och ska inte förväxlas med teckenspråk.
Men också de som använder teckenspråk bjuds denna höst på någonting alldeles nytt då Svenska Yle för första gången översatt en tv-serie till teckenspråk - nämligen Bärtil.