Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Margot Wallström slutar som Sveriges utrikesminister

Från 2019
Uppdaterad 06.09.2019 17:28.
Margot Wallström
Bildtext Margot Wallström meddelade om sitt besked på fredag eftermiddag i Dagens Nyheter.
Bild: EPA

Sveriges utrikesminister Margot Wallström avgår från sin post. Wallström har informerat statsminister Stefan Löfven om sitt beslut.

- Jag gör det av familjeskäl, inte av protest, säger Wallström. Jag vill vara mer med min man, mina barn och mina barnbarn, säger hon i en intervju för Dagens Nyheter.

Wallström har meddelat om sitt beslut på sociala medier, bland annat på Twitter där hon uttalar sig på engelska.

Löfven blir tvungen att hitta en ny utrikesminister redan till tisdag när han ska läsa upp regeringsförklaringen i riksdagen, enligt DN.

Vem som eventuellt kunde ersätta Wallström som utrikesminister vill hon inte spekulera i.

– Jag är så glad för att jag varken behöver eller ska svara på det. Det lägger jag med varm hand i händerna på statsministern, säger Wallström.

"Utrikespolitikens högsta liga"

Wallström skriver om sitt beslut också på Instagram och Facebook: Hon skriver att Sverige under de år hon varit minister har spelat i utrikespolitikens högsta liga.

- Vi var det första land i världen som lanserade en feministisk utrikespolitik. Vi blev invalda i FN:s säkerhetsråd, där vi under två år var djupt engagerade i arbetet för fred och säkerhet, skriver Wallström.

Under de fem år hon varit utrikesminister har saker gått i fel riktning, anser Wallström. Exempel på det här är enligt henne bland annat brexit, att Trump ersatt Obama på presidentposten i USA, att frihahandeln ifrågasätts och att klimatrapporterna blivit alltmer domedagsliknande.

Politiskt aktiv i 40 år

Margot Wallström konstaterar att hon varit aktiv inom politiken i 40 år.

Hon kom in i riksdagen 1979 och då var Olof Palme statsminister. Knappt tio år senare fick hon sin första ministerpost.

– Jag läste nyligen i en bok en mening som fastnade: vad vill du göra med resten av ditt liv? Det fick mig att bestämma mig, säger Wallström till DN.

Källor: DN, Twitter, Instagram, Facebook

Artikeln uppdateras

Diskussion om artikeln