Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kerttu var den som fick beslutsfattarna att ge 10.000 euro åt alla nyfödda – men nu är det slut med maffiga babypengen i Lestijärvi

Från 2019
Kerttu Nevala.
Bildtext Kerttu Nevala.
Bild: YLE/Kalle Niskala

Flickan som fick upp ögonen på beslutsfattarna i Lestijärvi, Kerttu Nevala, har nu börjat skolan. Då hon föddes 2012 var hon den enda i sin årskull i kommunen.

Politikerna beslöt att införa en bebispeng på 10.000 euro för att ändra trenden. Familjer som får barn belönas med 1000 euro om året i tio år.

Vid det här laget har två andra finländska kommuner följt Lestijärvis exempel. Det är Miehikkälä i Kymmenedalen och Luhanka i Mellersta Finland.

Gav resultat direkt

Men hur gick det då, hade babypengen någon effekt? Det verkar så, första året efter att babypengen infördes föddes 14 barn i Lestijärvi.

Efter det har takten jämnats ut, men mer än 60 barn har fötts under åren med babypeng. Kommunen betalar i dag åt ungefär 50 familjer, för en del har flyttat bort.

Slut på pengarna nu

Men nu verkar Lestijärvi säga stopp. Beslutet om babypengen är i kraft ännu det här året, men nu funderar beslutsfattarna på andra sätt att hålla kommunen livskraftig. Ett alternativ är till exempel avgiftsfri dagvård.

- Vi har kommit till vägs ände med det här nu. Vi behöver andra åtgärder för hela familjerna, säger kommundirektör Esko Ahonen.

Kerttu Nevala var alltså då hon föddes ensam i sin årskull. Tack vare inflyttning är hon inte längre det utan har två klasskompisar.

Kerttu Nevala.
Bildtext Kerttu Nevala tycker om att gå i skolan.
Bild: YLE/Kalle Niskala

Enligt Kerttu är det riktigt bra med tre ettor, fler behövs inte. I den sammanslagna klassen för årskurs ett och två går åtta barn.

- Det är roligt att börja skolan, allt är trevligt, säger Kerttu.

Förskolebarnen är tolv efter att ett par barn har flyttat till andra orter.

- Här har vi framtiden. Det känns fantastiskt att vi har en så stor kull på kommande, säger klasslärare Paula Jokela.

Sett till mängden elever kan man enligt Jokela dra slutsatsen att pengen haft betydelse.

- Först vara det bara Kerttu och sedan var det tolv förskolebarn. Men det är klart, man kan inte säga hur stor direkt inverkan babypengen haft, säger Jokela.

Sockor och fårskinn till nyfödda

Olika kommuner kommer ihåg de nyfödda på väldigt olika sätt och åsikterna om en babypeng är många. Mindre summor eller presenter till nyfödda delas ut i 20-30 olika kommuner i Finland. De flesta ger mellan 300 och 500 euro.

En del kommuner håller på att införa en peng medan andra har slutat dela ut den. Men det kan också vara allt från yllesockor till fårskinn och andra små presenter som bebisarna får av sina hemkommuner.

Ettor i Lestijärvi och deras lärare Paula Jokela.
Bildtext Årskurs ett i Lestijärvi har tre elever. Kerttu Nevala är den enda som föddes i kommunen 2012. Hilla Haaponiemi ja Viljami Hirvonen har flyttat in senare. Läraren heter Paula Jokela.
Bild: YLE/Kalle Niskala

Det finns också kommuner som lockar med gratis hemservice och familjeklubbar.

En del av de kommunala beslutsfattare som svarade på Yles enkät om babypeng förhöll sig negativt till hela tanken på att belöna barnafödande med pengar. Läraren Paula Jokela ser mer positivt på saken.

- Något måste man göra, och om en babypeng sätter igång en sådan här utveckling så varför inte. Det skadar åtminstone inte, säger Jokela.

Att det finns arbete och service är såklart också viktiga faktorer, enligt Jokela.

- Jobb är avgörande om folk ska flytta in. När de börjar bygga vindkraftverken här så hoppas vi att några arbetstagare också flyttar hit.

Artikeln är skriven av Sari Vähäsarja vid Yle Kokkola och har översatts och bearbetats av Ida-Maria Björkqvist.

Diskussion om artikeln