Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kone bekräftar: Vill köpa tyska Thyssenkrupps hissverksamhet

Från 2019
Flaggor med Kones logo på.
Bild: EPA

Hissbolaget Kone vill köpa tyska ThyssenKrupps hissverksamhet. Det har länge ryktats om en affär av den typen, men det var först i går som Kone:s vd Henrik Ehrnrooth bekräftade saken i en intervju i den tyska ekonomitidningen Handelsblatt.

Om Kone köper ThyssenKrupps hissverksamhet blir det en av de största affärerna i Finländsk affärshistoria.

Henrik Ehrnrooth
Bildtext Kones vd Henrik Ehrnrooth.
Bild: Kone

Kones verkställande direktör Henrik Ehrnrooth tycker att de båda bolagen kompletterar varandra bra.

- ThyssenKrupp är starka i Sydamerika och Sydkorea och de är starkare än Kone i USA. Kone har ingen verksamhet i Sydamerika eller Sydkorea. Vi är i stället betydligt starkare i Asien och ofta starkare i Europa.

Han lyfter också fram att den tekniska utvecklingen i branschen kräver stora investeringar.

- Man måste satsa på digital teknik. Där tror vi att det skulle vara en fördel för våra kunder om bolagen skulle slås ihop. Vi kunde få den nya teknikens fördelar till våra kunder mycket snabbare.

Det har talats om en fusion i 25 år

Det har ryktats läge om en affär mellan ThyssenKrupp och Kone. Många har undrat varför Kone har valt att offentliggöra sin syn nu.

- Det har förts diskussioner på olika nivåer mellan ThyssenKrupp och Kone i över tjugofem år. En samgång är helt enkelt så logisk. Men det har aldrig funnits någon som har velat sälja. Alla har bara velat köpa. Nu har ThyssenKrupps situation förändrats. De har meddelat att de vill börslista hissverksamheten eller se på andra alternativ. Då ser vi en möjlighet att eventuellt ta vara på den här chansen. Kone är i en stark situation. Vi behöver inte köpa ThyssenKrupps verksamhet, men det kunde vara en möjlighet, säger Henrik Ehrnrooth.

- Vi kom helt enkelt ut för att jag gav en intervju till tyska tidningar som ville veta mer om Kone. Kanske de inte känner oss tillräckligt bra. Vi har inte talat om några konkreta planer utan om hur en hypotetisk situation kunde se ut.

Henrik Ehnrooth har ändå sagt att det skulle vara bra om en fusion kunde ske snabbt.

- Om något faktiskt verkar vettigt så att man kan skapa värde för alla parter med det, är det bättre ju snabbare man gör det.

Diskussion om artikeln