Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Rinne dissar Postens ledning: ''Dåligt ledarskap både inom ledningen och styrelsen''

Från 2019
Uppdaterad 07.09.2019 13:27.
Antti Rinne

Statsminister Antti Rinne (SDP) säger att han inte accepterar de lönesänkningar som Posten har planerat för en del av sina anställda.

Rinne riktade svidande kritik mot både Postens ledning och styrelse då han gästade Yle-programmet Morgonettan på lördagen.

- I åratal har Posten kastat ut folk och krävt lönesänkningar, samtidigt som ledningens egna inkomster har stigit märkbart. Det är helt obegripligt, dåligt ledarskap helt enkelt - både inom Postens ledning och styrelse.

På frågan om han fortsättningsvis har förtroende för Postens vd Heikki Malinen säger Rinne att det beror på hur den här saken förs vidare.

- Några lönesänkningar kommer vi åtminstone inte att acceptera.

Ny Centerordförande

Inför Centerns ordförandeval säger Rinne att han hoppas att situationen inom Centerpartiet blir klarare efter att den nya ordföranden valts.

Sedan är det upp till Centern att besluta om den nya ordföranden ska ta över finansministerportföljen från Mika Lintilä, men statsministern önskar att Centern väntar med det eventuella bytet tills årsskiftet, fortsätter Rinne.

- Det skulle vara bra om den nuvarande finansministern fortsätter tills Finlands ordförandeskap i den Europeiska unionen är slutfört, säger statsminister Antti Rinne.

Munkavle på ministrar?

Statsminister Rinne säger sig ha förberett sig på spänningar inom regeringen framförallt i frågor gällande skogs- och flyktingpolitiken. Under sommaren har han bett ministrarna tänka efter om det är bättre att lösa frågorna internt inom regeringen eller ute i offentligheten.

- Vi har diskuterat den här situationen under sommaren efter att ministrar uttalat sig i medier om saker som borde ha diskuterats inom regeringen, säger Antti Rinne.

Statsministern betonar att det är regeringsprogrammet som gäller och att han hoppas att regeringen har en så enhetlig linje som möjligt.

- Det viktiga i det här för mig är att alla regeringspartierna har accepterat regeringsprogrammet tillsammans.

Diskussion om artikeln