Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Förslag i Jakobstad: Ett varmt mål mat om dagen till sommarlovslediga barn

Från 2019
Uppdaterad 07.09.2019 16:26.
Pytt i panna.
Bild: Amanda Vikman/YLE

Sommarlovet kan kännas långt om man tillbringar dagarna ensam hemma. Monica Hyytiäinen-Koskela önskar att varje barn skulle få ett varmt mål mat och umgänge också under loven.

Monica Hyytiäinen Koskela har under flera år funderat över hur sommarlovet upplevs av eleverna, speciellt de som tillbringar mycket tid ensamma hemma eller av annan orsak tycker att lovet är för långt.

Alla barn mår inte så bra

Hyytiäinen-Koskela arbetar som specialhandledare förungdomar med särskilda behov i Oxhamns skola i Jakobstad och har också i sitt arbete sett att det finns barn som inte mår så bra.

Hyytiäinen-Koskela har också läst om hur matköerna till diakonin blir längre under sommaren och hur barnfamiljernas behov av stöd ökar.
Hon önskar att alla barn skulle få vara mätta och sedda också under sommarlovet.

- Nu vill jag göra något åt detta och inte bara gå och tänka på det, säger Hyytiäinen-Koskela.

Korridor i Oxhamns skola i Jakobstad.
Bildtext Oxhamns skola.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Lunch och sällskap

Hyytiäinen-Koskelas förslag går ut på att sommarlovslediga barn ska erbjudas ett mål mat om dagen. Lunchserveringen kunde ordnas i Oxhamns skola och efter maten kunde barnen blir kvar för att umgås.

Barnen kunde spela fotboll, volleyboll, korgboll eller pyssla med något inomhus ifall vädret är dåligt. Behöver ett barn någon vuxen att tala med så är det också möjligt. I skolan finns det personal också på sommaren.

- Det handlar inte bara om ekonomi utan också om tid, det viktigaste vi kan ge våra barn, säger Hyytiäinen- Koskela.

Hyytiäinen-Koskela har skickat ut meddelanden till alla Wilma-användare i Oxhamns med också kontaktat rektorerna i stadens andra skolor för att se om det finns ett intresse av sommarlovsluncher. Då kan man också beräkna hur mycket det skulle kosta.

Måste gå på jobb

Hyytiäinen-Koskela säger att det inte handlar om att vuxna låter bli att ta ansvar för sina barn, men de måste ju gå på jobb. Att sitta på jobbet och ha dåligt samvete för att barnen är ensamma blir inget heller bättre av.

Dessutom har inte alla mor- och farföräldrar som kan rycka in och är man sjuk, arbetslös eller ensamstående kan livspusslet vara svårt att få ihop. Monica Hyytiäinen-Koskela säger att hon själv länge levde ensam med sina barn och vet att det kan vara svårt att hinna med allt.

- Man väljer ju inte själv vad som händer en här i livet. Om en så liten sak som en gratis lunch kan vara till hjälp så ska vi satsa på det, säger Hyytiäinen-Koskela.

Diskussion om artikeln