Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump: USA avbryter fredssamtal med talibanerna i Afghanistan - möte i Camp David inställt

Från 2019
Donald Trump svarar på journalisternas frågor utanför Vita huset i Washington DC den 23 augusti 2019. Bild: EPA
Bildtext Donald Trump svarar på journalisternas frågor utanför Vita huset i Washington DC den 23 augusti 2019.
Bild: AFP / Lehtikuva

Donald Trump avblåser ett hemligt möte. Fredssamtal mellan USA och talibanerna i Afghanistan stötte på grund.

På Twitter avslöjar Trump att han i dag i största hemlighet skulle ha tagit emot talibanledare och Afghanistans president Ashraf Ghani på sommarstället Camp David i Maryland.

Presidenten fortsätter på Twitter att mötet med talibanerna är inställt, och att den fredsprocess som länge pågått nu har stannat upp.

Bakom beslutet ligger den attack i Kabul i torsdags som krävde tolv liv, bland dem en amerikansk soldats, bekräftar Trump.

Talibanerna har tagit på sig ansvaret för attacken.

– Om de inte kan enas om eldupphör under dessa väldigt viktiga fredssamtal, och till och med dödar tolv oskyldiga, så mäktar de troligen inte med att komma fram till ett meningsfullt avtal ändå, skriver Trump.

USA:s chefsförhandlare och Kabul-ambassadör Zalmay Khalilzad meddelade tidigare i veckan, på måndag, att USA och talibanerna "i princip" slutit ett preliminärt fredsavtal under den nionde förhandlingsomgången i i Qatars huvudstad Doha.

USA och talibanerna har länge arbetat med ett fredsavtal genom vilket cirka 5 400 amerikanska soldater dras tillbaka från Afghanistan.

USA har för närvarande cirka 14 000 soldater i landet.

Källor: BBC

Diskussion om artikeln