Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Lokalval i Ryssland - Moskva i fokus efter sommarens protester

Från 2019
Uppdaterad 08.09.2019 15:42.
Juristen Ljubov Sobol lade sin röst i Moskva på lördagen. Hon är oppositionens nya stjärna.
Bildtext Juristen Ljubov Sobol lade sin röst i Moskva på lördagen. Hon är oppositionens nya stjärna.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Det är klart att ingen vill gå till valurnorna, säger oppositionens nya stjärna Ljubov Sobol. Hon tillhör dem som förhindrats att ställa upp i valet i Moskva. Ändå vill hon att folk ska gå ut och rösta på de oppositionskandidater som finns kvar.

Ryssarna utser guvernörer i 16 regioner och väljer kommunfullmäktige i 13 regioner på lördag. Det är ändå valet till stadsduma - motsvarande stadsfullmäktige - i Moskva som får mest uppmärksamhet.

Valnämnden i Moskva stoppade ett femtiotal av oppositionens kandidater att ställa upp i valet. Det ledde till sommarens protestvåg, där de största demonstrationerna samlat tiotusentals Moskvabor.

Demonstration i Moskva 10.8.2019
Bildtext Tiotusentals människor deltog i demonstrationen i Moskva den 10 augusti.
Bild: AFP / Lehtikuva /Yuri Kadobnov

Polisen har slagit hårt till mot flera av demonstrationerna. Hundratals demonstranter har gripits och många har åtalats och dömts.

Ljubov Sobol, vars kandidatur stoppades, tillhör också dem som greps under sommarens protester. Hon är jurist och arbetar för oppositionsledaren Aleksej Navalnyj och har blivit oppositionens nya ansikte.

Sobol var med och organiserade en demonstration den 3.8 och greps i samband med protesten.
Bildtext Sobol var med och organiserade en demonstration 3.8 och greps i samband med protesten.
Bild: /All Over Press

Trots att hon inte får ställa upp i valet till stadsduma i Moskva, så gick hon ut och röstade i morse, under rätt stort journalistuppbåd. Hon uppmanade folk att gå ut och rösta på oppositionskandidater som tillåts ställa upp och som har möjlighet att bli valda.

Ett test för Navalnyj?

Det är den strategi som oppositionsledaren Aleksej Navalnyj förespråkar i det här valet. En del politiska bedömare menar att dagens lokalval är ett test för Navalnyjs kapacitet att mobilisera Kreml-kritiker inför parlamentsvalet 2021.

Navalnyj lägger sin röst i kommunalvalet i Moskva på lördagen.
Bildtext Navalnyj lägger sin röst i kommunalvalet i Moskva på lördagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Navalnyjs strategi får också kritik. De oppositionskandidater som tillåts ställa upp är huvudsakligen kommunister. Det finns inga som helst garantier för att de här ledamöterna kommer att rösta annorlunda än de Kremltrogna kandidaterna i stadsduman.

Ingen av maktpartiets kandidater ställer upp under partiets namn

Ett intressant fenomen är att ingen av kandidaterna för president Vladimir Putins stödparti Enade Ryssland formellt ställer upp för det partiet. Partiets popularitet är nu så låg att de här kandidaterna maskerat sig som oberoende kandidater.

Då Putin gick ut och röstade i Moskva idag frågade en journalist om inte Putin skulle vilja se en litet större mångfald och litet fler kandidater.

Rysslands president Vladimir Putin avger sin röst i lokalvalet - Spela upp på Arenan

Enligt Putin påverkas inte kvaliteten på lokalpolitikernas arbete av antalet kandidater.

- Det är inte kvantiteten, utan kvaliteten som är viktig. Jag anser att vi har bra kandidater, sade Putin.

Det är förstås inte bara kommunalvalet i Moskva som är kontroversiellt.

Exempelvis guvernörsvalet i Sankt Petersburg är omdiskuterat. Kreml stöder den sittande guvernören Aleksandr Beglov. Trots att han inte är speciellt populär har han ingen seriös motkandidat.

Källor: AFP, Reuters, AP, Yle, SR

Diskussion om artikeln