Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Leclercs framgångar sätter stor press på Vettel – experten: ”Hans status har sjunkit en hel del”

Från 2019
Sebastian Vettel och Charles Leclerc vinkar.
Bildtext Sebastian Vettel och Charles Leclerc.
Bild: imago images / Gribaudi/ImagePhoto/ All Over Press

Den enes död är den andres bröd lyder ordspråket. Det passar mycket väl i på Ferrari just nu. Sebastian Vettels status som nummer ett i stallet är inte så säker längre efter Charles Leclercs två raka segrar.

Karriärens första seger på Spa, den andra på Ferraris hemmabana. Livet leker just nu för Charles Leclerc. I dag blev han odödlig bland Ferrarifansen då han knep stallets första seger på Monza på nio år.

Och han gjorde det efter en ordentlig fajt mot framför allt Lewis Hamilton.

– Om jag bara ska ta ett enda ord för att sammanfatta Leclercs lopp så är det briljant. Det beskriver det hela bäst. Att hålla den femfaldiga världsmästaren Lewis Hamilton bakom sig så länge var superb körning, säger Yle Sportens expert Fredrik af Petersens.

När Leclerc körde i mål som etta utbröt ett stort jubel bland alla tusentals tifosis som fanns på plats på Monza.

– Det är en otrolig stämning på Monza och det finns ingen bana där man firar en Ferarrivinnare så mycket som här. Det är så otroligt mycket känslor här.

– Att man sedan buar ut Hamilton och Bottas tillhör spelets regler på Monza. En del tycker det är osportsligt och det må det vara men det tillhör Monza punkt och slut, säger af Petersens.

Ferrarifans firar Leclercs seger
Bild: xpbimages.com

Redan under sin första säsong i Ferrari lyckades Leclerc med något som Sebastian Vettel aldrig gjort. Att vinna i en Ferrari på Monza.

För Vettel blev tävlingen en mardröm där han försvann ur segerkampen redan på det sjätte varvet då han snurrade av banan.

– Jag skulle inte vilja vara i Vettels kläder just nu. Först gör han misstaget och åker av banan och sedan får han stryk så det visslar om det. Han måste känna sig mycket nedslagen.

– Han har hela tiden varit nummer ett i stallet och pressen ökar från italiensk media att gamlingen ska få flytta på sig och Leclerc ska bli försteförare, säger af Petersens.

När kommer det att ske tror du?

– Jag tror vi inte kommer att märka det officiellt, inte som det varit i Mercedes där Valtteri släppt förbi Lewis. Det tror jag vi inte får se men det kan komma stallorder där man kallar in Sebastian på ett lite olämpligt sätt så att Charles får fördel.

– Jag tror nog att Sebastians status hos Ferrari sjunkit en hel del, säger af Petersens.

Sebastian Vettel.
Bildtext Sebastian Vettel.
Bild: imago images / HochZwei/ All Over Press

Valtteri Bottas slutade tvåa i tävlingen och tog in tre poäng på sin stallkamrat Lewis Hamilton som fick nöja sig med en tredje plats i dag. Då sju tävlingar återstår att köra ligger Bottas 63 poäng bakom Hamilton.

– Valtteri har hela tiden sagt att så länge det är matematiskt möjligt att vinna titeln så kommer han inte att ge upp. Om några lopp när den matematiska chansen är borta får han samma roll som förra året att hjälpa Hamilton.

– Det är egentligen bara Valtteri som kan hota Lewis så det blir en intern uppgörelse men den kommer britten att vinna. Det är det ingen tvekan om, säger af Petersens.

Diskussion om artikeln