Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Anna-Maja Henriksson till Lännen Media: "Finland kan inte ta i bruk evigt fängelsestraff"

Från 2019
Anna-Maja Henriksson.
Bildtext Justitieminister Anna-Maja Henriksson tror att man i Finland kan komma överens om en mall där straffet kan förlängas med några år åt gången efter tidsramens utgång om den fängslade bedöms som farlig.
Bild: Lehtikuva

Justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) säger till tidningsgruppen Lännen Media att Finland inte kommer att ta i bruk ett evigt fängelsestraff . Hon anser ändå att det är viktigt att behandla hotet från farliga fångar strängare än för närvarande.

Den tidigare justitieministern Antti Häkkänen (Saml) inledde en utredning om möjligheten till evigt livstidsstraff i fängelse, men enligt Henriksson är det här alltså inte möjligt.

– Bland annat enligt Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna ska tillgång till frihet vara en möjlighet även i samband med livstidsstraff. Därför är ett evigt fängelsestraff inte möjligt, säger Anna-Maja Henriksson till Lännen Media.

Hon tror att man i Finland kan komma överens om en mall där straffet kan förlängas med några år åt gången efter tidsramens utgång om den fängslade bedöms som farlig. En liknande modell används i Norge där livstidsstraffet är 21 år. Där kan straffet förlängas med fem år åt gången. Det betyder att man i praktiken kan ha ett evigt fängelsestraff.

När en person suttit 12 år i fängelse i Finland kan domen tidsbestämmas av Helsingfors hovrätt.

Henriksson säger att det är viktigt att behandla hotet från farliga fångar strängare än för närvarande.

Enligt Lännen Media görs en rättspsykiatrisk riskbedömning endast i samband med frisläppandet av livstidsdömda fångar. Henriksson säger att justitieministeriet har som avsikt att utreda om en riskbedömning kan göras även i andra fall – exempelvis då det är fråga om grova våldsbrott och brott mot liv.

Källor: Lännen Media, STT

Diskussion om artikeln