Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Polisen vägrar berätta vad som var i resväskan som bidrog till stängningen av Vasa flygplats

Från 2019
Polisbil med blåljus på på vägen till flygplatsen.
Bildtext Vasa flygplats stängdes den 25 augusti på grund av en resväska. Polisen kommer inte att berätta vad väskan innehöll.
Bild: Yle/Ulrica Lövdahl

En suspekt resväska ledde till att Vasa flygplats stängdes i två timmar för drygt två veckor sedan. Polisen är förtegen om resväskans innehåll.

Vasa flygplats stängdes tillfälligt i två timmar på grund av att man upptäckte misstänt innehåll i en resväska.

Polisen har inga planer på att berätta vad det var i väskan som ledde till att flygplatsen evakuerades.

"Normal process"

Väskans innehåll ledde till stort pådrag. Polis med specialkunskap om sprängämnen och bomber kallades till platsen och de undersökte väskan. Inget misstänkt som hade krävt uppföljningsåtgärder hittades i väskan.

Stängningen av flygplatsen ledde bland annat till att ett flyg från Helsingfors-Vanda flygplats tvingades vända om. Övriga flyg försenades.

Polisen har tidigare berättat att evakueringen kunde ha undvikits om ägaren av väskan hade berättat om väskans innehåll på förhand till personalen.

– Myndigheterna på flygplatsen agerade enligt egna regler och enligt säkerhetsföreskrifterna. Vi har övat på situationer som det här tillsammans med dem, säger kommissarie Pasi Sillanpää.

– Det är en normal process. Evakueringsbeslutet fattades på grund av resväskans innehåll. Beslutet skulle inte ha fattats utan vidare, säger Petri Lampi från Vasa flygplats.

Fallet har väckt mycket uppmärksamhet och många har varit intresserade av väskans innehåll. Det är polisens ansvar att lämna ut information om innehållet, men de kommer alltså inte att göra det.

– Vi har gjort vår egen bedömning i frågan, säger Sillanpää.

Polisen undersöker inte ärendet.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel "Poliisi vaikenee Vaasan lentoaseman evakuointiin johtaneen matkalaukun sisällöstä" skriven av Niklas Joki.