Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trumps beslut att avbryta fredsförhandlingarna med talibanerna får kritik: "Han påminner mig om Nordkorea"

Från 2019
Uppdaterad 09.09.2019 17:13.
Donald Trump i talarstolen i Vita huset
Bildtext Många ifrågasätter också Donald Trumps tendens att genomföra diplomati på Twitter.
Bild: EPA-EFE

Stora frågetecken svävar nu över fredssamtalen mellan USA och Talibanrebellerna efter president Donald Trumps abrupta beslut under veckoslutet att avbryta förhandlingarna.

Trump twittrade tidigt på söndagen finsk tid att han blåst av ett hemligt möte som skulle ha ägt rum med talibanerna på presidentens sommarresidens Camp David. Orsaken var en talibansk bilbombsattack som dödade en amerikansk soldat och tio civila.

Fredsförhandlingarna ansågs redan vara på slutrakan och presidentens agerande har bemötts av kritik och frågor.

Många ifrågasätter Trumps tendens att genomföra diplomati på Twitter. Det frågas också varför presidenten tyckte det var en god idé att bjuda in en svuren fiende till fredssamtal på amerikansk mark, dessutom på Camp David, en plats av stor symbolisk betydelse för USA.

Amy Klobuchar: "Presidenten älskar spektaklet, men slarvar med detaljerna"

Demokratiska Minnesotasenatorn och presidentkandidaten Amy Klobuchar anklagade Trump för att förvandla diplomatiska förhandlingar till en show.

– Vi bör förhandla både med Afghanistan och med talibanerna för att få slut på blodbadet i landet och för att kalla hem våra trupper. Men det här är ingen show, vi talar om terrorister.

– Trumps agerande påminner mig om Nordkorea. Han älskar spektaklet, men slarvar med detaljerna och det skadar USA:s anseende ute i världen, sade Klobuchar på söndagen till CNN.

Amy Klobuchar sitter men händerna i kors.
Bildtext Trumpkritiker. Demokratiska senatorn Amy Klobuchar anklagar Donald Trump för att göra show av diplomati.

Utrikesminister Mike Pompeo har försvarat presidentens och administrationens tillvägagångssätt.

– Talibanerna försökte förbättra sin förhandlingsposition genom terrorism. Presidenten kan inte acceptera det, sade Pompeo till Fox News.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo.
Bildtext Försvarar presidenten. Utrikesminister Mike Pompeo vill inte begrava fredssamtalen men kastar bollen till talibanerna..
Bild: EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Enligt Pompeo är fredsförhandlingarna inte begravda, men han säger att fortsättningen beror på talibanerna. De måste enligt utrikesministern demonstrera att de vill nå ett resultat och att de uppfyller kraven som ett förhandlingsresultat förutsätter.

Kollapsade förhandlingar blottar splittring inom Trumpadministrationen

Det verkar också råda delade åsikter inom Trumpadministrationen om hur man borde gå till väga med fredssamtalen.

Medan utrikesminister Pompeo har stött Trump i fredsförhandlingarna med talibanrebellerna, har presidentens säkerhetsrådgivare John Bolton motsatt sig ett fredsavtal, skriver tidningen New York Times.

Bolton ska inte lita på talibanerna, som fortfarande vidhåller att elfte september-attentaten inte utfördes av terrorgruppen al-Qaida.

Regeringen och utländska Natostyrkor lyckades rädda Ghazni först efter att man skicka in massiva förstärkningar
Bildtext Många amerikaner är trötta på USA:s krig i Afghanistan. Kriget har pågått i aderton år.
Bild: EPA-EFE/SAYED MUSTAFA

USA har fortfarande 14 000 soldater i Afghanistan. Donald Trump har från början av sin presidentperiod haft som mål att kalla hem de amerikanska trupperna från Afghanistan.

Fredssamtalen byggde på att USA gradvis skulle kalla hem sina trupper medan talibanerna skulle avge ett löfte om att upphöra med attacker mot amerikanska mål och lägga ner samarbete med andra terrorgrupper.

Nu riskerar fredsprocessen att åtminstone fördröjas.

Diskussion om artikeln