Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Maktpartiet Enade Ryssland uppger att man klarade sig ypperligt i gårdagens lokalval

Från 2019
En vallokal i Moskva tidigt på söndag morgon.
Bildtext Valdeltagandet ser ut att bli uselt i Moskva – här röstar en väljare i Moskva tidigt på söndag morgon..
Bild: AFP / Lehtikuva

President Vladimir Putins stödparti Enade Ryssland uppger att partiet fick en majoritet av platserna i de flesta lokala eller regionala dumor som utsågs i söndagens val. Valdeltagandet var lågt och sociala medier fylldes av videor på valfusk.

Det hölls en lång rad lokala och regionala val i Ryssland på söndagen. 13 ryska regioner valde sina parlament - eller dumor, i 16 regioner utsågs nya eller nygamla guvernörer, i fyra regioner hölls utfyllnadsval till statsduman, i tre delrepubliker valde man president.

Maktpartiet Enade Ryssland uppger att man fick majoritet i 11 av de 12 regioner där man ställde upp i dumavalet. Chabarovsk i ryska Fjärran östern var det enda undantaget. Där segrade nationalistiska LDPR klart.

Det är ändå valet till stadsduma - motsvarande stadsfullmäktige - i Moskva som fick mest uppmärksamhet på förhand. Där stoppades ett 50-tal av oppositionens kandidater att ställa upp och det ledde till en uppmärksammad protestvåg i Moskva under sommaren.

De Kremltrogna kandidaterna backade rejält i Moskva

I Moskva är Enade Rysslands popularitet så låg att ingen av kandidaterna ställde formellt upp i partiets namn. Maktpartiets kandidater maskerade sig i stället som oberoende kandidater.

Enligt nyhetsbyrån Ria Novosti så ser de här kandidaterna ut att få 26 av stadsdumans 45 platser, men de förlorar en tredjedel av de platser de kontrollerade tidigare. Kommunistpartiet fick 13 platser och två andra oppositionspartier fick de sex övriga platserna.

Ingen av de oppositionskandidater som är allierade med oppositionsledaren Aleksej Navalnyj tilläts ställa upp i valet i Moskva.

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj tittade på medan hans dotter Daria lade ner sin valsedel i valurnan i Moskva på söndagen.
Bildtext Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj tittade på medan hans dotter Daria lade ner sin valsedel i valurnan i Moskva på söndagen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Navalnyj hade uppmanat folk att gå ut och rösta på de oppositionskandidater som tilläts ställa upp och som hade möjlighet att bli valda. De flesta av dem alltså kommunister. Hans strategi ser delvis ut att ha lyckats eftersom Putinpartiet nu förlorade platser.

Valdeltagandet i Moskva verkar ha varit extra lågt. På söndag kväll förekom en siffra på 17 procent, men det har inte ännu offentliggjorts någon officiell uppgift om valdeltagandet där.

Däremot uppgav valkommissionen på söndag kväll att valdeltagandet i snitt uppgick till 33,7 procent.

Valobservatörsorganisationen Golos rapporterade om omfattande valfusk. På sociala medier spreds mängder med bilder och videoinspelningar på valfunktionärer som helt öppet proppade ner färdigt ifyllda röstsedlar i valurnor.

Källor: Reuters, Tass, Yle

Juristen Ljubov Sobol lade sin röst i Moskva på lördagen. Hon är oppositionens nya stjärna.

Lokalval i Ryssland - Moskva i fokus efter sommarens protester

Ett 50-tal av oppositionens kandidater stoppades i Moskva.

Diskussion om artikeln