Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nico Rosberg sågar Sebastian Vettel: "Han är fyrfaldig världsmästare, en av de bästa förarna där ute och så gör han ett sådant misstag"

Från 2019
Nico Rosberg intervjuar Sebastian Vettel.
Bildtext Nico Rosberg intervjuar Sebastian Vettel.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Sebastian Vettel åkte på söndagen i mål på 13:e plats i Ferraris hemmatävling. Samtidigt vann stallkamraten Charles Leclerc och passerade Vettel i VM-sammandraget. Nico Rosberg tycker att Vettel är svår att känna igen. Hans stallkamrat blev precis en verklig Ferrarilegendar och har av allt att döma precis blivit nummer ett i stallet, analyserar den tidigare formel 1-världsmästaren.

För Sebastian Vettel blev söndagens lopp i italienska Monza en mardröm. Han var fyra då han på det sjätte varvet tappade greppet om bilen och gled ut på gräset.

Då Vettel tog sig tillbaka in på banan träffade han Racing Point-föraren Lance Stroll.

– Jag hade problem med att få igång bilen och att få den i rätt riktning, så jag kunde inte se honom, förklarar Vettel till Sky Sports.

Se sekvensen på Twitter.

Vettel tappade mark och åkte dessutom på ett tiosekunders stop and go-straff. Tysken åkte i mål på 13:e plats och fick se sig varvad av stallkamraten Charles Leclerc.

Avstängning hotar

Ferrariföraren åkte också på tre nya straffpoäng. Vettel har nu nio straffpoäng under det senaste året. Tolv straffpoäng innebär en missad tävling och för att inte missa ett race får Vettel inte dra på sig tre straffpoäng till i de tre kommande tävlingarna.

Nico Rosberg, som vann världsmästerskapet 2016 och därefter avslutade karriären, går hårt åt Vettels agerande under det sjätte varvet.

– Det är oförklarligt. Han är fyrfaldig världsmästare, en av de bästa förarna där ute och så gör han ett sådant misstag. Han kör för sig själv och snurrar på det där stället, det är så märkligt.

– Det blir bara värre efter det, att komma tillbaka på banan på det sättet? Å andra sidan förstår jag att man inte bara kan sitta där och se hela tåget passera. Då får man bara chansa. Men ett dubbelmisstag! Det måste vara en så mörk stund för honom, säger Rosberg till Sky Sports.

"Hans stallkamrat blev precis en verklig Ferrarilegendar"

För Vettel har hela säsongen 2019 varit besvärlig. Som Ferraris affischnamn har han inte klarat av att utmana Mercedes och Lewis Hamilton.

Dessutom har Vettel ofta fått stå i skuggan av årets Ferraridebutant Charles Leclerc.

– Hans stallkamrat blev precis en verklig Ferrarilegendar och har av allt att döma precis blivit nummer ett i stallet, säger Rosberg.

Den 21-årige Leclerc vann loppet och blev den första Ferrarivinnaren på hemmaplan sedan Fernando Alonso 2010. Samtidigt fick Vettel se sig passerad av Leclerc i sammandraget.

Ställningen i VM-sammandraget efter 14/21 lopp

1. Lewis Hamilton (Mercedes ) 284
2. Valtteri Bottas (Mercedes) 221
3. Max Verstappen (Red Bull) 184
4. Charles Leclerc (Ferrari) 182
5. Sebastian Vettel (Ferrari) 169

Rosberg tror ändå att Vettel har vad som krävs för att revanschera sig.

– Vettel är en av killarna som har mest självförtroende, så det kan hjälpa honom. Och i formel 1 kan det räcka med en riktigt bra tävling för att ta sig tillbaka. Vi ska inte räkna bort honom eftersom han kan ta sig tillbaka riktigt snabbt. Men det kommer inte att bli lätt.

Diskussion om artikeln