Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Oro för att en mystisk norsk hundsjukdom har landat i Finland – Livsmedelsverket: Kan vara fråga om vilken diarrésjukdom som helst

Från 2019
Uppdaterad 09.09.2019 14:46.
Hund undersöks av veterinär
Bildtext Arkivbild.
Bild: Mikael Crawford/Yle

I Norge har ett tjugotal hundar dött i vad som befaras vara en smittsam och svår diarré. Nu finns det misstankar om att hundar i Södra Österbotten drabbats av samma sak.

En hundägare från Östermark berättade på sociala medier om sina hundars situation på söndag. Den ena dog av en kraftig diarrésjukdom för en dryg vecka sedan. En knapp vecka senare insjuknade den andra hunden på samma sätt, men kunde räddas med vård.

Livsmedelsverket har fått förfrågningar om fallet i Östermark, men de har ingen information om fallet ännu och kan därför inte ta ställning. Enligt överinspektör Virva Valle kan det vara frågan om vilken plötslig diarrésjukdom som helst. Man följer dock noggrant med läget.

Kommunala veterinären i Östermark, Tarja Väisänen har också bara sett hundägarens inlägg och hon har inte hört om övriga motsvarande fall i området.

Som en säkerhetsåtgärd har dock de veckovisa junior handler-mötena i Östermark inhiberats. Under de träffarna lär barn sig visa upp hundar på utställningar.

Även Väisänen påpekar att hundar kan ha många olika diarrésjukdomar.

Ledande hygieniker: Ingen orsak till oro

Seppo Kangas, ledande hygieniker i Seinäjoki, konstaterar att inget utöver det normala har ännu uppdagats. Men om det uppstår flera fall, ska man utreda saken grundligare.

Han råder veterinärer att ta prover och meddela vidare till Livsmedelsverket och länsveterinären ifall hundar som lider av kraftig diarré kommer till mottagningen.

Situationen i Norge känns ändå väldigt hotfull enligt Kangas. Men borde man vara oroad i Södra Österbotten?

- Inte i det här skedet. Vi följer med läget.

I Norge har över 20 hundar dött i en sjukdom vars ursprung fortfarande är oklar. Dessutom har tiotals hundar insjuknat. Livsmedelsverket gav förra veckan rekommendationen för hundägare att undvika resa till Norge.

Artikeln uppdaterad 9.9.2019 kl.12.20 med kommentarer av Seppo Kangas.

Text: Minna Salomäenpää, Yle Pohjanmaa
Översättning och bearbetning: Juho Teir