Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Teknisk dykning ökar i popularitet - men med den ökar också farorna

Från 2019
Dykare under ytan.
Bildtext Med specialutrustning kan du dyka djupare, men riskerna ökar.
Bild: Joanne Weston / Alamy/All Over Press

Under veckoslutet skedde två dykolyckor i Egentliga Finland där två personer omkom, en i Gustavs och en i Salo.

Trots de tragiska händelserna är dykinstruktörerna Jarno Sula och Petri Vahteri i Åbo inte oroliga. Enligt dem får dykolyckor ofta stora rubriker i medier även om de de facto är sällsynta.

Jarno Sula är ordförande för föreningen Saaristomeren sukeltajat (Skärgårdshavets dykare) i Åbo och har jobbat som dykinstruktör i 9 år. Petri Vahteri är ansvarig för föreningens dykutbildning och har utbildat dykare i 28 år.

- Dykning är fortsättningsvis en mycket trygg hobby, men man ser att den tekniska dykningen blir allt mer populär och med den kommer nya risker. Teknisk dykning och grottdykning förekommer mycket mer i dag än för 10 år sedan, säger Sula.

Jarno Sula och Petri Vahteri står utomhus framför en grön häck och tittar in i kameran.
Bildtext Jarno Sula och Petri Vahteri är dykinstruktörer.
Bild: Yle/Marie Söderman

I teknisk dykning har dykaren specialutrustning och andas gaser som blandats i andra förhållanden än vanlig luft. Därför kan man dyka djupare än vanligt och på mycket svårtillgängliga och sällsynta platser.

Det här ställer höga krav på dykaren eftersom misstag kan bli ödesdigra.

- Där är det omöjligt att stiga upp till ytan direkt och man tar en medveten risk. Vid hobbydykning på öppet vatten strävar man däremot efter att dyka tryggt och lätt och då är riskerna märkbart mindre, säger Vahteri.

Sjukdomsfall under vattenytan

Då olyckan är framme kan orsakerna ändå vara många. Många dödsfall inom dykning i Finland säger Sula och Vahteri att beror på sjukdomsattacker. Om en dykare har dykutrustning på sig men förolyckas på land, statistikförs det också som en dykolycka.

- Det handlar sällan om att det är fel på tekniken. Utrustningen servas regelbundet och är väldigt säker. Men om en dykare till exempel får en hjärtattack och blir medvetslös i vattnet är riskerna stora.

Dykutrustning
Bildtext Dykarens utrustning kollas alltid noga.
Bild: YLE/Sofia Lindahl

Utbildningen omfattande i Finland

Enligt Jarno Sula är utbildningen för dykare högklassig i Finland. Om du har utbildat dig i Finland kan du dyka var som helst i världen. Det enda som saknas i Finland är starka strömmar i vattnet, men finländska vatten kan bjuda på utmaningar i form av både mörker, dålig sikt och kyla.

- Dykning är fortsättningsvis en mycket trygg hobby

Dykinstruktör Jarno Sula

Föreningar som hör till Finska dykarförbundet går regelbundet igenom vad som har hänt under året, var riskerna finns och utvecklar nya rutiner. Inom utbildningen betonas att man ska göra det man klarar av och endast utföra dykningar som man har utbildats för.

Det finns också dykarföreningar i Finland som inte hör till Finska dykarförbundet.

Många går dykkurser på semestern

Ett litet problem är ändå att många tar dykarcertifikat utomlands i varma länder där förhållandena i havet är helt annorlunda än i finländska vatten.

- I södern har du kanske bara en flaska på ryggen och dyker i badbyxor. I Finland har du tjocka handskar, dräkt med huva och två tunga flaskor av stål. Det är en hel del svårare att dyka här, säger Sula.

Dykare på forskningsexpedition i Kvarken
Bildtext Dykning på öppet hav är tryggare än teknisk dykning.
Bild: Yle/Jukka Tyni

Enligt Vahteri är det också bra att gå grundkursen i dykning på sitt eget modersmål så att man verkligen förstår de faror som kan uppstå.

- Om man deltar i en kurs på engelska eller spanska kan det bli problem – har du faktiskt uppfattat allt? I teknisk dykning finns faror som man måste förstå, det är inget man ser med blotta ögat. I bergsklättring faller man om repet går av, men för en dykare är riskerna inte lika tydliga som i bergsklättning.

Antalet dödsolyckor inom finländsk dykning under de senaste tjugo åren har varierat mellan noll till sju per år.
2017 förolyckades tre dykare i Finland, men både 2016 och 2015 var siffran noll. 2014 dog sju personer i dykolyckor i Finland.

Diskussion om artikeln